Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για Ανατολική Μεσόγειο, Brexit και πανδημία

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για  Ανατολική Μεσόγειο, Brexit και πανδημία

Οι διμερείς σχέσεις, το Brexit και τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η προοπτική ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας κι επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Στην τηλεφωνική συνομιλία συζητήθηκε επίσης η προοπτική του Κυπριακού μετά και τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ήταν προς όφελος όλων.

Οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Βρετανίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία το 1821.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν και οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη
image}

Αφήστε μια απάντηση