Γάντια, μάσκες και τεστ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων υπόσχεται η Δ. Μιχαηλίδου – Κόντρα με Σκουρλέτη

Share this

Επιπλέον βοήθεια και στις ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων για προμήθεια γαντιών, μασκών αλλά και τεστ, προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη με θέμα “Αναποτελεσματικά μέτρα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων”.

“Είμαστε στη φάση ωρίμανσης της πρόσκλησης, στην οποία θα μπουν και τεστ μέσα, για να βοηθήσουμε τις ιδιωτικές δομές, έτσι ώστε με τη βοήθεια του κράτους, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης να μπορέσει να δοθεί μια έξτρα βοήθεια (σε αυτές τις δομές), είτε είναι ως προς τα γάντια και τις μάσκες που φοράνε, είτε είναι ως προς τα τεστ τα οποία πρέπει να διενεργούν με αρκετά υψηλή συχνότητα” είπε η κυρία Μιχαηλίδου.

Έλεγχοι τον Αύγουστο

Αναφερόμενη στους ελέγχους που γίνονται στις δομές, είπε ότι από τις 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 208 έλεγχοι ως προς την τήρηση πρωτοκόλλων και ότι – με σημερινά στοιχεία – σε τριάντα περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παραβάσεις, κυρίως ως προς την αρχειοθέτηση του αρχείου θερμομέτρησης, αλλά και του καθημερινού ερωτηματολογίου “που έχουμε ζητήσει σε όλους τους εργαζομένους και στις διοικήσεις να καταθέτουν”. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 145.000 ευρώ, είπε η κυρία Μιχαηλίδου, η οποία υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ “διπλασίασε τα πρόστιμα με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση που κάναμε”. Για τους μοριακούς ελέγχους είπε ότι από 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ μοριακά τεστ σε διακόσιες πενήντα δύο δομές, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα «rapid test».

“Πυροσβεστικά μέτρα”

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ έδειχναν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης, ενώ ζήτησε στοιχεία για το πόσα τεστ έγιναν από τον Αύγουστο, και τι στοιχεία έδωσαν. “Εγώ βλέπω ότι όταν μαθαίνουμε ένα κρούσμα, τότε ερχόμαστε «πυροσβεστικά», εκ των υστέρων να το αντιμετωπίσουμε” είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε επίσης να μάθει εάν οι υπάρχουσες μονάδες πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου καθώς και εάν υπάρχουν και άλλα παράνομα γηροκομεία όπως αυτό των Σερρών.

Επίσης ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «η κατάσταση είναι οριακή» ως προς τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. «Από την πλευρά του υπουργείου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου, παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα για τα μέτρα προστασίας, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, ειδικά των τελευταίων εβδομάδων, με τα αλλεπάλληλα περιστατικά ομαδικών κρουσμάτων», ανέφερε.

Share this

Αφήστε μια απάντηση