Β. Χειρδάρης: Εντός των δικονομικών πλαισίων η πρόταση της εισαγγελέως (video)

Β. Χειρδάρης: Εντός των δικονομικών πλαισίων η πρόταση της εισαγγελέως (video)

Εντός των δικονομικών πλαισίων κινείται η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής για αναστολή των ποινών, καθώς ο κανόνας δεν είναι να φυλακίζονται αυτοί που καταδικάστηκαν και ασκούν έφεση, αλλά να αφήνονται ελεύθεροι, δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης.

Όπως εξήγησε ο κ. Χειρδάρης:

«Η πρόταση της εισαγγελέως κινείται εντός των δικονομικών πλαισίων. Έκρινε λοιπόν, όπως είχε δικαίωμα, ότι πρέπει να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ασκηθείσα έφεση σε όλους, πλην του Ρουπακιά. Αυτό προβλέπεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας και πρέπει να σας πω ότι ο κανόνας δεν είναι να φυλακίζονται αυτοί που καταδικάστηκαν και ασκούν έφεση, αλλά να αφήνονται ελεύθεροι. Είναι κατ’ εξαίρεσιν η φυλάκιση των ανθρώπων αυτών που έχουν καταδικασθεί.

»Η εισαγγελεύς εφήρμοσε τον κανόνα, το δικαστήριο όμως έχει απόλυτο δικαίωμα είτε να αποδεχθεί την πρόταση, είτε να την τροποποιήσει, είτε και να τους φυλακίσει όλους.
Αναμφίβολα μπορεί να ασκηθεί βέβαια κριτική στις προτάσεις των εισαγγελέων και στις δικαστικές αποφάσεις και μπορεί να κριθεί ως επιεικής η συγκεκριμένη πρόταση, όμως βρίσκεται εντός των ορίων της ποινικής δικονομίας.

»Πρόκειται για θεσμικά δικαιώματα των κατηγορουμένων, ανεξαρτήτως της επιθυμίας του κόσμου, η οποία είναι εύλογη και δημοκρατικά ανεκτή, να μπουν στη φυλακή. Αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και δικαιώματα που έχουν οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους, αλλά και η εισαγγελέας να κάνει μία πρόταση ανεξαρτήτως της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και της επιθυμίας του κόσμου.

»Πρέπει να αφήσουμε το δικαστήριο ελεύθερο να αποφασίσει, δεν χρειάζονται πιέσεις, ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, άλλωστε στο θέμα της ενοχής διαφοροποιήθηκε πλήρως και ριζικά με την κ. εισαγγελέα».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση