Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων – «Καμπανάκι» για 6 περιφέρειες (video)

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων – «Καμπανάκι» για 6 περιφέρειες (video)

Δυναμική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σπάζοντας το τελευταίο 24ωρο κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Νίκο Χαρδαλιά και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την εκτίμηση της κατάστασης. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 667 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη. Άλλοι 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19, ενώ 87 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Εύθραυστη χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς την κατάσταση στην Αττική, κυρίως στον δυτικό τομέα, και σε άλλες πέντε περιοχές της χώρας, ενώ ο καθηγητής Γκίκας Μαργιοκίνης απηύθυνε έκκληση στον πληθυσμό ηλικίας 18-40 ετών για εφαρμογή των μέτρων.

Η έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Το καθολικό lockdown δεν έχει πέσει ως πρόταση στο τραπέζι. Tο βασικό όπλο παραμένει η βασική τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, με δεδομένο μάλιστα ότι πλέον οι περισσότεροι θετικοί στον κορονοϊό είναι ασυμπτωματικοί.

«Θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση στους νέους 18-40 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φορούν μάσκα και να προσέχουν το συγχρωτισμό με άτομα που δεν ανήκουν στο στενό τους περιβάλλον» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα ηλικιακά κριτήρια έχουν μετατοπιστεί στις ηλικίες από 18 έως 39, κατά 60% περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες, ενώ και γεωγραφικά η διασπορά εμφανίζεται αυξημένη στα βόρεια της χώρας.

Βαρύ παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο όχι μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Καστοριά, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Βοιωτία.

Έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι θα μεταβεί την Τετάρτη στην Καστοριά, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους 3 δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.

Η Αττική βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό, ενώ σε ορισμένες περιοχές του κεντρικού και δυτικού τομέα η κατάσταση αγγίζει το «κόκκινο».

Τρία είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, δύο σε εργαζόμενους και ένα σε ηλικιωμένη. Όλοι είναι ασυμπτωματικοί.

Το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν γρήγορα τεστ στο Μετρό του Συντάγματος. Ήδη στους 300 ελέγχους επιβεβαιώθηκαν έξι θετικά κρούσματα σε ασυμπτωματικούς φορείς.

Όσοι υποβάλλονται σε τεστ, λαμβάνουν με μήνυμα στο κινητό τους την απάντηση απο τον ΕΟΔΥ, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με αγωνία αναμένονται και τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν 23 Γάλλοι μαθητές, μετά τη θετική διάγνωση σε καθηγήτρια που τους συνόδευε στη Σαντορίνη με το πλοίο «Blue Star Delos», το οποίο και επέστρεψε εσπευσμένα στον Πειραιά. Οι μαθητές και η καθηγήτριά τους φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Στη Λειβαδιά, καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με τα περισσότερα να έχουν παρουσιαστεί σε εκκοκκιστήριο.

Στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εννέα κρούσματα κορονοϊού σε διοικητικό και ιατρικό προσωπικό, δυο φοιτητές στις εστίες βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ στο δήμο Νεάπολης- Συκεών τα κρούσματα πήραν την ανιούσα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 22 σχολεία και σε συλλόγους στο καράτε, τάε κβο ντο και σε ομάδα βόλεϊ.

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η πόλη των Σερρών, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων. Οι απολυμάνσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι συνεχείς.

Η έκρηξη των κρουσμάτων προκάλεσε ανάκληση της απόφασης για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Δεύτερο Lockdown σε χώρες της Ευρώπης

Το «σύννεφο» του κορονοϊού σκεπάζει την Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάποιες χώρες «πάτησαν» το κουμπί του δεύτερου lockdown.

Στην Ουαλλία, επιβάλλεται το πρώτο γενικό lockdown για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως όλοι πρέπει να μείνουν σπίτι. Από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και για δύο εβδομάδες, κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής, εκτός από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Κλείνουν οι χώροι αναψυχής, οι χώροι λατρείας, σχολεία και ξενοδοχεία. Θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο όσοι έχουν εργασία, ενώ όσοι μπορούν θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι.

Μερικό lockdown ισχύει από την Τετάρτη στην Ιρλανδία. Κλειστά όλα τα καταστήματα, ενώ οι χώροι εστίασης θα λειτoυργούν μόνο με υπηρεσίες διανομής ή για φαγητό σε πακέτο. Απαγορεύονται οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, αλλά και οποιαδήποτε συγκέντρωση σε σπίτια, ενώ περιορίζονται οι μετακινήσεις πέρα από τα 5 χιλιόμετρα από την κατοικία.

Στην Ιταλία, η Λομβαρδία και πάλι μπαίνει σε περιορισμούς. Από την Πέμπτη θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έντεκα το βράδυ ως τις πέντε το πρωί, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά τα Σαββατοκύριακα…

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ζέτα Κονταξή

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση