Politico: Η Ελλάδα της καρδιάς μας

Share this

“Καμία χώρα, πέρα από την Ελλάδα, δεν έδειχνε να βρίσκεται σε ιδανικότερη θέση για να την κατατροπώσει η COVID-19. Η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ύφεσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη και οι πολίτες φημίζονται για την επίμονη άρνησή τους να ακολουθήσουν κανόνες”.

Ωστόσο, όπως συνεχίζει το Politico, “ο κίνδυνος του θανάτου ή η συλλογική μνήμη από τα δεινά του παρελθόντος, φαίνεται ότι ενήργησαν περισσότερο στη σκέψη των Ελλήνων σε σχέση με την απειλή της οικονομικής καταστροφής”.

“Υπό την επιδέξια διοίκηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αθήνα κατέστησε γρήγορα και αποτελεσματικά σαφές ότι οι Έλληνες έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη την πανδημία. Και αυτοί άκουσαν, εφαρμόζοντας ψύχραιμα ένα από τα πιο αυστηρά lockdown της Ευρώπης, στο οποίο περιελήφθη το κλείσιμο των σχολείων και των εκκλησιών” αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Δεν παραλείπει βέβαια, να κάνει ειδική μνεία και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. “Τα ριζοσπαστικά βήματα, τα οποία άρχισαν τον Μάρτιο, διατήρησαν τον κορωνοϊό υπό έλεγχο, αλλά προκάλεσαν περαιτέρω πίεση στην οικονομία. Στις αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς, ελπίζοντας να διασώσει τουλάχιστον ένα μέρος της τουριστικής περιόδου, η οποία αποτελεί βασική πηγή εσόδων. Αλλά ακόμη και με ανοιχτά σύνορα, οι τουρίστες σταμάτησαν να έρχονται. Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 9,5% φέτος”.

Ωστόσο, συμπληρώνει, η κυβέρνηση πέτυχε να διατηρήσει τον νέο κορωνοϊό υπό έλεγχο. “Παρότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην Ευρώπη (4,49 ανά 100.000)”.

“Αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις και σ’ άλλα δύο μέτωπα: τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσφυγική κρίση στην Λέσβο” καταλήγει με έμφαση το Politico.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Share this

Αφήστε μια απάντηση