Κάνουν δεήσεις για να βρέξει στην Κάρπαθο

Κάνουν δεήσεις για να βρέξει στην Κάρπαθο

Τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να μαζέψουν τις ελιές στην ώρα τους, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας , επειδή ο καρπός δεν είναι έτοιμος , βλέπουν οι κάτοικοι της περιοχής μας και ξεκίνησαν τις δεήσεις.

Σήμερα το πρωί στην Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου ο εφημέριος π. Ιωάννης Διακογεωργίου συγκέντρωσε τους κατοίκους και απηύθυνε δέηση με σκοπό να βρέξει «στην γη που διψά».

«Πρέπει να βρέξει, ώστε να πλυθούν τα δέντρα και να φουσκώσει ο καρπός ώστε να συγκεντρωθεί και να πάει στο ελαιοτριβείο» μας λέει ο π. Ιωάννης βλέποντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή της ελιάς αλλά και στα χωράφια που πρέπει να γίνει τώρα η σπορά τους η σπορά τους. «Οι περσινές βροχές ήταν πολύ λίγες με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν όλα τα δέντρα.

Η Όλυμπος και το Διαφάνι της Καρπάθου σε κανονικές συνθήκες παράγουν περίπου τους 20 τόνους λάδι ετησίως το οποίο πωλείται στις αγορές της Καρπάθου και της Ρόδου.,

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δέηση τέτοια εποχή διότι συνήθως έχει ήδη βρέξει» υπογραμμίζει ο παπά-Γιάννης, ερευνητής παράλληλα και της ιστορίας της περιοχής του, υπενθυμίζοντας μας πως ανάλογη δέηση γίνεται και την Τρίτη του Πάσχα με την περιφορά των εικόνων στα χωράφια και στα εξωκλήσια τους.

www.ert.gr

Αριστείδης Μιαούλης
image}

Αφήστε μια απάντηση