Η τεχνολογία «eVe» και ο δορυφόρος «Aeolus» προσφέρουν τρισδιάστατες εικόνες από το Διάστημα

Η τεχνολογία «eVe» και ο δορυφόρος «Aeolus» προσφέρουν τρισδιάστατες εικόνες από το Διάστημα

Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται στη χώρα μας και συμβάλλουν στη βελτίωση της παρατήρησης της Γης στο Διάστημα. Στάλθηκε στο διάστημα ο δορυφόρος Aeolus και παρέχει στην ESA τρισδιάστατες εικόνες των πεδίων ανέμων.

Ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Aeolus εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 2018 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), με απώτερο στόχο τη βελτίωση των προγνώσεων του καιρού μέσω της αφομοίωσης των δορυφορικών δεδομένων στα αριθμητικά μοντέλα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η τρισδιάστατη απεικόνιση που προσφέρει ο “Aeolus” γίνεται δυνατή μέσα από τεχνολογίες laser. Το έργο αναπτύχθηκε από την ομάδα “ReACT” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μαζί με την Ελληνική εταιρία “Raymetrics”. Σε συνεργασία οι δύο δημιούργησαν το όργανο eVe για λογαριασμό της ESA και της αποστολής Aeolus. Το όργανο eVe θα είναι εγκατεστημένο στο έδαφος και οι παρατηρήσεις του θα χρησιμοποιούνται για την διακρίβωση των στοιχείων που θα συλλέγει ο Aeolus από το διάστημα.

Το σύστημα eVe αποτελεί ένα πρότυπο σύστημα τηλεπισκόπησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων με τη χρήση τεχνολογίας laser και θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας στις τεχνολογίες του Διαστήματος. Το eVe θα παραχωρηθεί προσεχώς στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη μελλοντική του εκμετάλλευση σε δορυφορικά προγράμματα της ESA (Aeolus, EarthCARE, Sentinels), ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εξαγωγής Ελληνικών τεχνολογιών σε μετεωρολογικές υπηρεσίες και ερευνητικές υποδομές ανά τον κόσμο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πληροφορίες θα εκδίδονται μηνιαία από το έγκριτο διεθνές περιοδικό “Meteorological Technology World Expo” το οποίο αναφέρεται εκτενώς στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας που θα συμβάλει στην βελτίωση των ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων από διαστημικές αποστολές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Σπυριδούλα Κακλατζή