Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Θεσπίζει βραβείο προς τιμήν της δολοφονηθείσας μαλτέζας δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλίτζια

Share this

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει βραβείο δημοσιογραφίας Caruana Galizia το οποίο απονέμεται στην επέτειο της δολοφονίας της μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια προς τιμήν της και για την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της ΕΕ.

«Ελευθερία του Τύπου»

«Το ΕΚ θεωρεί το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως της προστασίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚ.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, 13.30-14.00 (ώρα Ελλάδος), με τη συμμετοχή του γιού της δολοφονημένης δημοσιογράφου, Αντριου, από το Σπίτι της Ευρώπης στη Μάλτα.

Συντονιστές θα είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέιντι Χαουτάλα (Πράσινοι, Φινλανδία) και ο ευρωβουλευτής Νταβίντ Κάζα (ΕΛΚ, Μάλτα).

Η διαχείριση του βραβείου θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο συνεργάτη-μέσο ενημέρωσης με έδρα την ΕΕ, προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία του βραβείου και το έργο των ΜΜΕ.

Ανεξάρτητος οργανισμός

Σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής ανεξάρτητου οργανισμού ο οποίος θα καθορίσει λεπτομερώς τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου και θα αποφασίσει ποιοι θα συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή.

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή του οργανισμού αυτού θα προκηρυχθεί πριν το τέλος του 2020.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για το βραβείο θα προκηρυχθεί κοντά στις 3 Μαΐου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Η ετήσια τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή με την επέτειο της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτζια.

Σε βομβιστική επίθεση

Η Καρουάνα Γκαλίζια ήταν μαλτέζα δημοσιογράφος και blogger, η οποία δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Εξειδικευόταν στην ερευνητική δημοσιογραφία και έκανε ρεπορτάζ για την κυβερνητική διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Share this

Αφήστε μια απάντηση