Αναδρομικά : Πώς θα λάβουν τα χρήματα οι κληρονόμοι

Κανονικά θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι των συνταξιούχων εκείνων που δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή, ωστόσο η καταβολή εκτιμάται ότι θα γίνει σε φάσεις.

Η πρώτη φάση θα «τρέξει» με ευθύνη του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Αμέσως μετά την καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 950.000 εν ζωή συνταξιούχους, θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για περίπου 170.000ς κληρονόμους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν το δεύτερο βήμα: να μπουν και να υποβάλουν αίτηση για την πίστωση των αναδρομικών στο λογαριασμό τους.

Στην τρίτη και τέταρτη φάση θα υπάρξουν περισσότεροι έλεγχοι ενώ θα λειτουργήσουν και ασφαλιστικές δικλείδες.

Τα αναδρομικά στους κληρονόμους

Σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού δικαιώματός τους.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν την σχετική αίτηση και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για τους δικαιούχους – κληρονόμους θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός – απολογιστικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ανακριβείς ή ψευδείς δηλώσεις.

Όσοι από αυτούς που επιλεγούν στο σχετικό δείγμα θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά με email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και θα είναι υποχρεωμένοι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι

Η καταβολή των επιστρεπτέων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ γίνεται με εφάπαξ καταβολή.

Το μεικτό ποσό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό 4% για το διάστημα από τις 11.6.2015 έως τις 31.06.2015 και σε ποσοστό 6% από την 1η.07.2015 έως τις 12.5.2016.

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά – Τα 10 SOS που πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι

Τα ποσά καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, κατά την καταβολή των ποσών, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, αλλά ούτε και παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει μαζί με την καταβολή των κύριων συντάξεων.

Πότε θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι

Σε ότι αφορά στους συνταξιούχους, την Παρασκευή 23, οι πρώτοι συνταξιούχοι, θα δουν μαζί με την κύρια σύνταξή τους και την πρώτη δόση των αναδρομικών.

Αυτό έχει να κάνει με συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών και του ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ των συνταξιούχων λήγει σε 1,3,5,7,9.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα γίνει η καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους της ίδιας κατηγορίας, αλλά με κατάληξη ΑΜΚΑ σε 0,2,4,6,8.

Οι επόμενες δόσεις

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα λάβουν τα αναδρομικά, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν αναδρομικά σε συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΕΤΑΤ και ΔΕΗ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση