Ξεκίνησε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2020

Ξεκίνησε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2020

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2020 που ξεκίνησε εχθές (Τετάρτη 14/10) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (18/10), θα πραγματοποιηθεί φέτος κυρίως διαδικτυακά, αλλά και με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εκδηλώσεων στην πόλη (για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας). Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και η ανάγκη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας παγκοσμίως είχαν ως αποτέλεσμα οι χώροι της έκθεσης -που άλλοτε ήταν γεμάτοι από συγγραφείς, εκδότες, δημοσιογράφους και βιβλιόφιλους επισκέπτες- να δώσουν, αυτή τη χρονιά, τη θέση τους στην ψηφιακή εικόνα και στις Online συνδέσεις. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά, δωρεάν, το πλήρες πρόγραμμα της Έκθεσης, είτε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες- διαδικτυακές εκδηλώσεις, πραγματοποιώντας μια εγγραφή στην ιστοσελίδα του θεσμού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε «ζωντανά» μέσω διαδικτύου, ο πρόεδρος της Έκθεσης, Juergen Boos, εξήγησε ότι -αν και ψηφιακά- οι νέες πλατφόρμες φέρνουν κοντά περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα του θεσμού 4.400 εκθέτες και επισκέπτες από 120 χώρες. «Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται ομιλητές και άνθρωποι που συμμετέχουν (στις εκδηλώσεις) ψηφιακά, οι οποίοι δεν είχαν παρευρεθεί ποτέ πριν στην Έκθεση», δήλωσε ο Boos, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ειδικότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2020, οι λάτρεις της λογοτεχνίας και του πολιτισμού απ’ όλον τον κόσμο θα απολαύσουν διαδικτυακά –μέσω της ιστοσελίδας της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης– ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με καλεσμένους κορυφαίους καλλιτέχνες/συγγραφείς, διαδραστικές συζητήσεις και παραστάσεις.

Όλες οι εκδηλώσεις της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μέσω συνδέσεων με την κεντρική αίθουσα της διοργάνωσης (Frankfurter Buchmesse).

Παρότι φέτος δεν θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο, εφόσον θα απουσιάσουν γενικότερα οι φυσικοί εκθέτες, τόσο σε εθνικό όσο και σε εκδοτικό- επιχειρηματικό επίπεδο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνουν την ελληνική συμμετοχή με τη συμβολή περισσότερων από είκοσι εκδοτών και με την ψηφιακή παρουσίαση των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου 2019.

«Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη γενικότερων υποδομών για τον χώρο του βιβλίου και η ισότιμη προβολή παλαιότερων και νεώτερων συγγραφέων σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο της λογοτεχνίας, αλλά και του δοκιμίου, της επιστημονικής έρευνας και του παιδικού βιβλίου. Φέτος αυτό θα γίνει υπό τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, κάτι που επιτείνει την προσπάθειά μας για εξωστρέφεια. Και φιλοδοξούμε να πετύχουμε την εξωστρέφεια με την ψηφιακή προώθηση των μεταφράσεων της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως και με την ψηφιακή υποστήριξη των δύο ανθολογιών τις οποίες εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο: ανθολογίες με κείμενα των ποιητών και πεζογράφων που απέσπασαν από το 2010 μέχρι και το 2018 Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Είναι πρώτη φορά που το υπουργείο αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία και πρέπει να σημειωθεί πως οι ανθολογίες μεταφράζονται ήδη στα ιταλικά, τα ρωσικά και τα γερμανικά (στα ιταλικά οι ανθολογίες θα εκδοθούν από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και στα γερμανικά από τις εκδόσεις Ρωμιοσύνη (Romiosini Verlag). Έτσι αρχίζουν να σχηματίζονται οι γενικές υποδομές για τον χώρο του βιβλίου και να λειτουργεί η εξωστρέφεια. Ως προς τη συμμετοχή μας στην έκθεση, έχει ετοιμαστεί ψηφιακός κατάλογος, σε συνεργασία με το ΕΙΠ, με παρουσίαση των συγγραφέων που πήραν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου για το 2019»,  ανέφερε στο Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικός πολιτισμού και υπεύθυνη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στην Έκθεση πραγματοποιήθηκαν εχθές και σήμερα (14 και 15/10) σχετικές εκδηλώσεις, που μεταδόθηκαν διαδικτυακά από το Facebook, το YouTube και την ιστοσελίδα του ΕΙΠ.

Εκδηλώσεις για το βιβλίο και στην πόλη της Φρανκφούρτης

«Από τις αναγνώσεις των ευπώλητων βιβλίων των αγαπημένων σας συγγραφέων, ως τη συμμετοχή σε δημιουργικούς διαγωνισμούς ποίησης και σε συζητήσεις επί σημαντικών θεμάτων του καιρού μας, για άλλη μια φορά φέτος, στη Φρανκφούρτη, τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από τη λογοτεχνία, την έμπνευση και τις συναρπαστικές συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών της Έκθεσης, ειδικοί από τον χώρο των εκδόσεων, συγγραφείς, καλλιτέχνες, «αστέρες» και λάτρεις των τεχνών από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στα μπαρ και στα πολιτιστικά ιδρύματα της Φρανκφούρτης, για να γιορτάσουν μαζί τον θεσμό BOOKFEST city», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Η υγεία όλων των συμμετεχόντων και επισκεπτών στις εκδηλώσεις αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, ιδιαίτερα φέτος, επισημαίνεται μεταξύ άλλων από τους διοργανωτές στον ιστότοπο της Έκθεσης.


Πηγές: buchmesse.de/ dw.com /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: buchmesse.de

 

 

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης