Στέλιος Λουκίδης: Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα γρίπης και κορονοϊού (video)

Στέλιος Λουκίδης: Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα γρίπης και κορονοϊού (video)

Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των ασθενειών της γρίπης και του πνευμονιόκοκου παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν. Για τον διαχωρισμό των συμπτωμάτων μιλά στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας.

Ο πνευμονόκοκκος και η γρίπη αποτελούν παραδοσιακά δύο από τους κύριους εκπροσώπους των χειμερινών λοιμώξεων. Η φετινή χρονιά, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα.

Στις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις ήρθε να προστεθεί και η λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του χρόνου και παρέμεινε έκτοτε, με τους περισσότερους επιστήμονες ακόμη και τους πιο αισιόδοξους να μιλούν για σημαντική πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις τρείς αυτές λοιμώξεις. Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις, έχουν την ίδια συμπτωματολογία. Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεχωρίσει κανείς αυτές τις λοιμώξεις είναι το μοριακό τεστ», τονίζει ο Σ. Λουκίδης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο που να παρέχει άμεση προστασία έναντι του COVID-19. Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 είναι νέος και γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί ένα νέο εμβόλιο για να τον αποτρέψει. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.

«Ο εμβολιασμός κατά του πνευμονόκοκκου δεν έχει καμία σχέση με την πρόληψη του τον κορονοϊού», καταλήγει ο καθηγητής.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συνέταξε έναν πίνακα με τα διαφορετικά συμπτώματα, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να κάνουν αυτοδιάγνωση στις περιπτώσεις που έχουν ήπια συμπτώματα και να μην πανικοβάλλονται.

www.ert.gr

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη
image}

Αφήστε μια απάντηση