ΠΟΜ: «Μην αναρωτιέστε τι καιρό θα κάνει, αλλά τι μπορεί να προκαλέσει ο καιρός»

ΠΟΜ: «Μην αναρωτιέστε τι καιρό θα κάνει, αλλά τι μπορεί να προκαλέσει ο καιρός»

Λαμβάνοντας υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές στον πλανήτη, αιτία των οποίων είναι συχνά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι αρμόδιοι των χωρών του κόσμου που ειδικεύονται στην πρόγνωση των (επικινδύνων) καιρικών φαινόμενων και στην εφαρμογή πρακτικών για την πρόληψη-αντιμετώπισή τους καλούν σε περισσότερη δράση, με σκοπό των περιορισμό των κινδύνων για τις ανθρώπινες ζωές, την παγκόσμια οικονομία και τα οικοσυστήματα της Γης.

«Μην αναρωτιέστε τι καιρό θα κάνει, αλλά τι μπορεί να προκαλέσει ο καιρός» αυτό είναι το μήνυμα της έκθεσης που συντάχθηκε υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization), με σκοπό τη λήψη μέτρων για τη μείωση των κινδύνων των καταστροφών που προκαλούνται στον πλανήτη εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών.

Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό άρθρο του France24, τα τελευταία 50 χρόνια συνέβησαν στον πλανήτη περισσότερες από 11.000 καταστροφές που σχετίζονταν με την εκδήλωση καιρικών φαινομένων, οι οποίες προκάλεσαν περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους και κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία απώλειες περίπου 3.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της επικινδυνότητας τέτοιων καταστροφών. Το 2018 επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, τα φαινόμενα ξηρασίας και οι πυρκαγιές ανάγκασαν 108 εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν στο διεθνές ανθρωπιστικό σύστημα αναζητώντας βοήθεια.

Εκτιμάται ότι ως το 2030, ο αριθμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να αυξηθεί σχεδόν κατά 50%.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, στις διάφορες χώρες του κόσμου, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικά για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές (οι οποίες οφείλονται σε έντονα καιρικά φαινόμενα), ενώ επισημαίνεται πόσο έχουν βοηθήσει στη μείωση των θανάτων (από φυσικές καταστροφές), σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική μείωση του κινδύνου καταστροφών και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», αναφέρει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Petteri Taalas. Ο ίδιος προσθέτει: «Το να είναι κάποιος προετοιμασμένος και ικανός να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σωθούν πολλές ζωές και να προστατευθούν τα μέσα επιβίωσης των κοινοτήτων παντού».

Η έκθεση ενθαρρύνει τους αρμοδίους των χωρών να προχωρήσουν σε πρακτικές πέρα από την πρόγνωση του καιρού, δίνοντας έμφαση στην πρόβλεψη των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων.

Μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 40% των 138 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας έχει εγκαταστήσει τέτοια συστήματα προειδοποίησης, αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτό σημαίνει ότι –σε παγκόσμιο επίπεδο- κατά μέσο όρο ένας στους τρεις ανθρώπους δεν λαμβάνει κάλυψη μέσω έγκαιρων προειδοποιήσεων», επισημαίνεται.

Όπως ίσως είναι αναμενόμενο, τέτοιες ελλείψεις (σε συστήματα προειδοποίησης κινδύνων) εντοπίζονται σε φτωχότερες χώρες και ειδικά στην Αφρική, ακόμα και όταν η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων (σε αυτές τις χώρες) θεωρείται προτεραιότητα.

Σε όλη την Αφρική, γεια παράδειγμα, μόνο το 44% των ανθρώπων –σε χώρες όπου είναι διαθέσιμα δεδομένα- έχει κάποιου είδους πρόσβαση σε συστήματα έγκαιρων προειδοποιήσεων.

«Η αύξηση των καταστροφών που οφείλονται στο κλίμα αποτελεί ένδειξη ότι απαιτείται η αναβάθμιση των επενδύσεων προσαρμογής, ειδικά στην Αφρική», αναφέρεται στην έκθεση. Πολλά είναι τα παραδείγματα των χωρών που ωφελήθηκαν από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με την αναφορά του ΠΟΜ.

Στο Μπαγκλαντές, παραδείγματος χάριν, όπου καταστροφές από πλημμύρες και κυκλώνες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 520.000 άτομα τα προηγούμενα 40 χρόνια, συστήματα ειδοποίησης βοήθησαν σημαντικά στη μείωση του αριθμού των θανάτων που οφείλονταν σε τέτοια συμβάντα.

Στην Ευρώπη, η εγκατάσταση ενός συστήματος ειδοποίησης για τις πυρκαγιές, η λειτουργία του οποίου στοιχίζει λιγότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ, βοήθησε στην αποφυγή οικονομικής απώλειας, ύψους 255 έως 375 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στην Αυστραλία έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους καύσωνες, τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή, σχετική με το κλίμα, την οποία θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης στις επόμενες δεκαετίες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΜ, το αυστραλιανό σύστημα για την προειδοποίηση καύσωνα βοήθησε στη μείωση του υπερβολικού αριθμού θανάτων που οφείλονταν στην αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα.


Πηγές: france24.com/AFP

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης