Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας:«Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει»

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας:«Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει»

«Μην αναρωτιέσαι πλέον πως θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει». Αυτό πρέπει να γίνει το σύνθημα εκείνων που θέλουν να προετοιμασθούν απέναντι στα βίαια μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς των κινδύνων και της πρόληψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Η έκθεση επικεντρώνεται στα πρακτικά μέσα τα οποία καθιστούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πιο αποτελεσματικά, ώστε να σώζουν ζωές και χρήματα.

«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης την κατάλληλη στιγμή, στον σωστό τόπο, μπορεί να σώσει ζωές και να προστατεύσει μέσα επιβίωσης πληθυσμών παντού στον κόσμο», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλας.

«Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η συχνότητα των ακραίων μετεωρολογικών και κλιματικών φαινομένων έχει αυξηθεί σε ένταση και σοβαρότητα και οι ευάλωτες κοινότητες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο αφού ένας άνθρωπος στους τρεις (κυρίως στην Αφρική) δεν έχει την κατάλληλη κάλυψη από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Το 2018, περίπου 198 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα καταιγίδων, πλημμυρών, ξηρασιών και πυρκαγιών και αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στην διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.Το 2030, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά 50% με κόστος 20 δισεκατομμύρια δολάρια κατ΄έτος.Παρά την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της επικοινωνίας, η μετάδοση των προειδοποιήσεων παραμένει αναποτελεσματική σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Αυστραλία, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα κύματα του καύσωνα, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες, επέτρεψε την δραστική μείωση του ποσοστού θνητότητας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Έφη Ζέρβα