Νέα έρευνα: Η πανδημία θα προκαλέσει 400.000 περισσότερους θανάτους στις ΗΠΑ

Νέα έρευνα: Η πανδημία θα προκαλέσει 400.000 περισσότερους θανάτους στις ΗΠΑ

Επιπλέον 400.000 θάνατοι ενδέχεται να εμφανιστούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει άτομα που πέθαναν από την COVID-19, καθώς και εκείνα που πέθαναν λόγω διαταραχών που προκλήθηκαν από την ασθένεια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, στο περιοδικό JAMA, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους συνολικούς θανάτους στις ΗΠΑ, σε διάστημα 5 μηνών το 2020. Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθούν οι θάνατοι που δεν αναμένονταν με βάση τις ιστορικές τάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Αυγούστου αυξήθηκαν 20% οι θάνατοι στις ΗΠΑ πέρα από το αναμενόμενο, συγκεκριμένα υπολογίστηκαν 225.530 θάνατοι. Από τον παραπάνω αριθμό, τα δύο τρίτα αποδόθηκαν άμεσα στη CoViD-19. Μερικοί από αυτούς τους θανάτους που δεν υπολογίστηκαν σε αυτούς της CoViD-19 μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται σε μολύνσεις του που δεν αναγνωρίστηκαν, ενώ άλλοι μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές από την πανδημία.

Για παράδειγμα, ορισμένοι θάνατοι μπορεί να έχουν συμβεί σε αυτούς που ανέβαλαν τη μετάβασή τους στο γιατρό λόγω του φόβου να μολυνθούν με το CoViD-19. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική αύξηση των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων κατά τη διάρκεια της άνοιξης των περιπτώσεων COVID-19.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δόκτωρ Steven Woolf της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, κατέδειξε περισσότερους από 225.000 θανάτους σε μια περίοδο 5 μηνών και πως ο συνολικός αριθμός των υπερβολικών θανάτων για το 2020 είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια κατά 400.000.

«Αυτοί οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν το πραγματικό ανθρώπινο κόστος της μεγάλης πανδημίας του 2020, ανέφερε το άρθρο. «Υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων των ΗΠΑ από ορισμένες ένοπλες συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος της Κορέας και ο πόλεμος του Βιετνάμ… και πλησιάζουν τον αριθμό των θανάτων από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». (Σύμφωνα με το άρθρο, περισσότεροι από 405.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μετράνε τους θανάτους από την CoViD-19 στις 22 Σεπτεμβρίου σε 200.000, ωστόσο στη νέα μελέτη διαπιστώθηκε πως οι υπερβολικοί θάνατοι ξεπέρασαν αυτό το νούμερο πριν από τουλάχιστον ένα μήνα.

Η παραπάνω μελέτη συνοδεύτηκε με ένα άρθρο της Δόκτωρ Naomi Simon, διευθύντρια του προγράμματος «Άγχος και περίπλοκες διαταραχές της θλίψης» στη Νέα Υόρκη Grossman School of Medicine, για τις εκτεταμένες επιπτώσεις της CoViD-19 στη ψυχική υγεία. «Η επίδραση των θανάτων από COVID-19 στην ψυχική υγεία θα είναι βαθιά», υπογράμμισε η Simon. Στο άρθρο σημειώνεται ότι «το άγχος και η κοινωνική διαταραχή που προκαλείται από την πανδημία έχουν αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος παγκοσμίως και επηρεάζει δυσμενώς πολλά άτομα με προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών».

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πρώτο κύμα θανάτων και διαταραχών της CoViD-19 θα φέρει ένα «δεύτερο κύμα» επιπτώσεων στην ψυχική υγεία και ζητούν αυξημένο έλεγχο για τον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων ψυχικής υγείας, καθώς και αυξημένη εκπαίδευση σε επαγγελματίες υγείας για τη θεραπεία ατόμων με παρατεταμένη θλίψη, κατάθλιψη, τραυματικό στρες και κατάχρηση ουσιών.

Ένα δεύτερο άρθρο με την άποψη της Δόκτωρ Lisa Cooper, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και του David Williams, του Harvard και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Chan, υπογραμμίζει τη δυσανάλογη επίδραση της CoViD-19 στις κοινότητες χρωμάτων. Στα μέσα Αυγούστου, το ποσοστό νοσηλείας από τον συγκεκριμένο ιό ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο μεταξύ των Μαύρων Αμερικανών και το ποσοστό θανάτου δύο φορές υψηλότερο από αυτό των λευκών πληθυσμών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι Cooper και Williams ζητούν ένα σχέδιο «αποκαταστατικής δικαιοσύνης, που αναγνωρίζει τις θυσίες και τις συνεισφορές των έγχρωμων κοινοτήτων για τις ΗΠΑ». Το πολύπλευρο σχέδιο θα περιλαμβάνει κοινωνικές επενδύσεις σε προσιτή στέγαση και υγιή περιβάλλοντα, καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και πολλά άλλα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: Live Science

www.ert.gr

Σπυριδούλα Κακλατζή