Γαλλία: Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών σχεδιάζει μια βάση για τη Σελήνη

Γαλλία: Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών σχεδιάζει μια βάση για τη Σελήνη

Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στη Γαλλία ξεκίνησε πρόσφατα το έργο «Space Ship France», το οποίο επιδιώκει να βρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο διάστημα.

«Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τη δημιουργία μιας βάσης σε έναν άλλο πλανήτη, αλλά προς το παρόν βασιζόμαστε σε αναλύσεις και θεωρίες. Σήμερα υπάρχουν 93 τεχνολογίες στον κόσμο για τη δημιουργία μιας βάσης σε έναν άλλο πλανήτη. Το CNES διερευνά τους εξής τομείς: στέγαση, ενέργεια, αποθήκευση, προστασία από την ακτινοβολία, περιβαλλοντικός έλεγχος, ρομποτική, ψηφιακή τεχνολογία, υγεία, διατροφή, γεωργία στο διάστημα και ανακύκλωση», εξηγεί ο Αλέξις Παγιέ, διευθυντής του έργου.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να παράγουμε τρόφιμα στο όχημα που θα μας μεταφέρει. Πώς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια αποικία έξι ατόμων σε ένα ουράνιο σώμα; Αυτό σκοπεύουμε να το δοκιμάσουμε σε μια βάση που θα δημιουργήσουμε στην Τουλούζη. Έχουμε ήδη πολλές ιδέες. Για παράδειγμα, πρέπει να βρούμε φυτά που θα μπορουμε να καλλιεργήσουμε στο διάστημα. Υπάρχουν εταιρείες σήμερα στο Παρίσι που καλλιεργούν φυτά εκτός εδάφους, με τεχνητό φως. Θέλουμε να δούμε εάν αυτό το μοντέλο μπορεί να μεταφερθεί στο διάστημα», λέει ο Παγιέ.

Η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με νεοσύστατες εταιρείες και ερευνητικά εργαστήρια, πολλά από τα οποία δεν δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαστήματος.

Παράλληλα, στη διαστημική κλινική του γαλλικού ερευνητικού κέντρου, οι επιστήμονες πραγματοποιούν πειράματα με εθελοντές για τα ταξίδια μεγάλης διαρκείας ζητώντας τους να περάσουν έως και 60 μέρες ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, με σκοπό τη μελέτη των αρνητικών συνεπειών από την έλλειψη της βαρύτητας στο διάστημα όπως είναι η ατονία των μυών και των οστών.

Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να έχουν ένα αντίγραφο της βάσης που θα χτιστεί στο φεγγάρι ή αλλού στο διάστημα, στην Τουλούζη. Η δημιουργία βάσης στη Σελήνη προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 15 χρόνια, ενώ για ένα επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

ΠΗΓΗ: Actutoulouse

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη