Ανησυχία για την επιβάρυνση στις ΜΕΘ από την αύξηση διασωληνωμένων – Τι λένε οι επιστήμονες

Share this

Εντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση, αλλά και στους επιστήμονες από την συνεχή αύξηση των διασωληνωμένων και την επιβάρυνση των ΜΕΘ.

Με διαφαινόμενες τάσεις σταθεροποίησης της επιδημίας κορωνοιού αλλά και μεγάλη επιβάρυνςη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εισέρχεται η Αττική στην τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων – μέτρα που αντιστοιχούν στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που αναρτήθηκε χθες στο covid19.gov.gr.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το λεκανοπέδιο χθες ήταν 161, χαμηλότερος αριθμός σε σχέςη με τον αριθμό των προηγούμενων ημερών και κάτω από το επίπεδο των 200 κρουσμάτων που είχε σταθεροποιηθεί. Παρότι ο Οκτώβριος “εισέβαλε” επιθετικά με 272 κρούςματα στο λεκανοπέδιο κατά την πρώτη μέρα του, η συνέχεια αποδείχθηκε ομαλότερη. Συνολικά, στην Αττική τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 1.653 κρούςματα, περίπου τα μιςά από όςα καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια.

Μαγιορκίνης: Ο αριθμός διασωληνωμένων πιέζει το σύστημα

Η επιδημία στη χώρα μας διατηρείται σε επίπεδα σχετικά χαμηλά με ήπιες αυξομειώσεις, χάρη στη συνολική προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις ξεπερνώντας τους 400 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίζει τα 100 – σήμερα 98 – αυξάνοντας και την πίεση στο σύστημα υγείας, είπε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 5 με τάση σταθεροποίησης του μέσου όρου 5 με 6.

Τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισαν χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως υπάρχουν ενδείξεις αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου από την πίεση της επιδημίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Δημόπουλος: «Βεβαίως υπάρχει μια ανησυχία, αλλά σε αυτή τη φάση υπάρχει μια επάρκεια»

Την ανησυχία του για το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, εξέφρασε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ που διατίθενται για τον Covid-19 και πως την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζονται 50 κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία από δωρεά της Βουλής.

«Βεβαίως υπάρχει μια ανησυχία, αλλά σε αυτή τη φάση, για την Αττική τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια επάρκεια άνω του 30% πάλι για ΜΕΘ που είναι για Covid-19. Δεν μιλάμε γενικά για τις κλίνες ΜΕΘ που είναι πολύ περισσότερες», εξήγησε ο πρύτανης.

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει εκθετική αύξηση όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός και πως θα επιθυμούσε κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων «στις επόμενες λίγες εβδομάδες και πριν κρυώσει ο καιρός.

Όπως εξήγησε όσο χειμωνιάζει οι πολίτες μπαίνουν σε αναγκαστικό συγχρωτισμό ενώ υπάρχουν και δεδομένα ότι η μετάδοση του κορωνοϊού ευοδώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε ξηρό κλίμα.

Share this

Αφήστε μια απάντηση