Τηλεδιάσκεψη υπουργών των 5 χωρών πρώτης γραμμής για το προσφυγικό

Τηλεδιάσκεψη υπουργών των 5 χωρών πρώτης γραμμής για το προσφυγικό

Τηλεδιάσκεψη για το προσφυγικό σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποίησαν την Τετάρτη, με ελληνική πρωτοβουλία, οι πέντες χώρες – μέλη πρώτης γραμμής: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα. Ήταν η πρώτη τηλεδιάσκεψη μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος και οι υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ, και της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαπιστώθηκαν πολλά κοινά σημεία ενδιαφέροντος των πέντε χωρών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και τα πέντε κράτη τόνισαν ότι στην πρόταση της Κομισιόν δεν επιτυγχάνεται η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, καθώς προβλέπονται υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τις χώρες πρώτης γραμμής, αλλά ευέλικτη και όχι αντίστοιχης δεσμευτικότητας, αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη-μέλη.

Επίσης, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη και οι πέντε χώρες να μιλήσουν με ενιαία φωνή, ώστε να προωθηθούν αποτελεσματικά οι θέσεις τους, αρχής γενομένης από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 8 Οκτωβρίου.

Οι πέντε χώρες συμφώνησαν ότι θα τηρήσουν εποικοδομητική, σταθερή και αποφασιστική στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να είναι μακρές και δύσκολες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη ορισμένων θετικών στοιχείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι οι πέντε χώρες αναγνωρίζουν ότι η Κομισιόν κατέβαλε έντονη προσπάθεια να εξισορροπήσει τις διιστάμενες απόψεις, ωστόσο το αποτέλεσμα φαίνεται να μην εξασφαλίζει την απαιτούμενη ισορροπία για τις χώρες πρώτης γραμμής που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα και νέα τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση