Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) ζητά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στην αλβανική Προεδρία του ευρωπαϊκού οργανισμού.ύ για την άμεση συζήτηση του ζητήματος.

«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα και αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ενώ επίκειται προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν.

H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Η ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης εκφράστηκε από τον Νίκο Δένδια, και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αρμένιο ομόλογό του Zohrab Mnatsakanyan, ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Mnatsakanyan μέσω τηλεδιάσκεψης.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση