Πανσέληνος: Διπλή τον Οκτώβριο και Μπλε Φεγγάρι

Πανσέληνος: Διπλή τον Οκτώβριο και Μπλε Φεγγάρι

Αντίστροφη μέτρηση για τη δέκατη πανσέληνο του 2020. Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνισή του την 1η Οκτωβρίου ενώ στις 31 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει η «Μπλε Σελήνη».

Η πρώτη από τις δυο πανσέληνους του Οκτωβρίου ονομάζεται πανσέληνος της σοδειάς. Το όνομα αυτό δίνεται στην πρώτη πανσέληνο που είναι κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία. Σε αντίθεση με άλλα φεγγάρια, το συγκεκριμένο δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο μήνα. Συνήθως εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο, αλλά φέτος έρχεται τον Οκτώβριο.

Φωτο Αρχείου (AP Photo/Ahn Young-joon)

Το όνομά τoυ «harvest moon», προέκυψε από τον χώρο της γεωργίας, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών που τα παλιά χρόνια δούλευαν πολλές φορές έως αργά το βράδυ, υπό το φως του φεγγαριού.

H πανσέληνος της 31ης Οκτωβρίου θα γίνει τη βραδιά του Χαλοουίν και όπως αναφέρει το usatoday η επόμενη πανσέληνος την ίδια μέρα θα ξαναέρθει το 2039.

Μπλε φεγγάρι αποκαλείται η δεύτερη πανσέληνος που είναι δυνατό να συμβεί στη διάρκεια ενός μήνα και ο όρος δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού αν και το φεγγάρι μπορεί υπό κάποιες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να έχει τέτοια απόχρωση.

 

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση