Στην κυβέρνηση το σχέδιο της ΤτΕ για την ελληνική «κακή τράπεζα»

Στην κυβέρνηση το σχέδιο της ΤτΕ για την ελληνική «κακή τράπεζα»

Το σχέδιο για την ελληνική bad bank παραδίδει σήμερα στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Στόχος του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει τη δημιουργία «κακής τράπεζας» κατά τα πρότυπα των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού.

Στην bad bank θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια 40 έως 45 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο, όπως έχει αναφέρει ο κ.  Στουρνάρας.

Η ζημία που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία, καθώς τα δάνεια θα μεταφερθούν στη λογιστική τους και όχι στην αγοραία τους αξία, δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο αλλά τις ίδιες τις τράπεζες. Η συμμετοχή των τραπεζών στο σχήμα αυτό θα είναι εθελοντική.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει υποστηρίξει ότι μέσω του μηχανισμού αυτού οι τράπεζες θα περιορίσουν σημαντικά τη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου από το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προσλάβει ως συμβούλους για το σχεδιασμό του εγχειρήματος τις εταιρείες Rothchild, Boston Consulting, και Deloitte.

Ερωτηθείσα για το εγχείρημα αυτό, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να λάβει θέση, επισημαίνοντας κατά την εξέτασή της στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι το θέμα χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας.

Η κα. Λαγκάρντ σημείωσε ότι και στην Κομισιόν έχει ξεκινήσει ένας εκτεταμένος διάλογος, ώστε να εξευρεθούν αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

ertweb

Αφήστε μια απάντηση