Ακίνητα : Ερχονται ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το νήμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, το οποίο κόπηκε απότομα με την επέλαση της πανδημίας, πιάνει ξανά το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας προθεσμία έως τις 5 Οκτωβρίου στους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να παραδώσουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το περιορισμένο χρονικό διάστημα που δίνεται στους εκτιμητές για να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συνδέεται με το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας από τους ιδιώτες, οι οποίοι ανέλαβαν στις αρχές του έτους να ξετυλίξουν το κουβάρι των αντικειμενικών αξιών.

Μετά την παράδοση των προτάσεων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις και συλλέγοντας στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων αλλά και τα μισθωτήρια συμβόλαια τα οποία κατατίθενται ηλεκτρονικά στο Taxisnet, θα προχωρήσουν στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 3.000 νέες περιοχές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η «συμφωνημένη περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ζώνης αξίας σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με μια προγραμματισμένη προθεσμία στα μέσα του 2021».

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το εάν εξακολουθεί να ισχύει το σχέδιο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Στα προ πανδημίας σενάρια, η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών συνοδευόταν με νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10% το 2020, σχέδιο το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη. «Ολα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της συστήνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

 

Διαφοροποιήσεις

Μεσοσταθμική μείωση 8%-10% στον ΕΝΦΙΑ σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν στο 20%, σε άλλες θα κινηθούν στα επίπεδα 10%-12% και σε άλλες θα είναι χαμηλότερες από 5% έως 8%. Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, καθώς και σε πολλές από τις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ο ΕΝΦΙΑ θα «φουσκώσει». Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα υψηλότερες από τις εμπορικές, μετά την εξίσωση των τιμών οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μείωση 10% -12% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αναμένονται σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι κ.α.), όπου ακόμα και εν μέσω πανδημίας οι εμπορικές τιμές βρίσκονται πάνω από τις αντικειμενικές, σε περιοχές των νότιων προαστίων, στον Πειραιά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Επίσης άλμα αναμένεται να κάνουν οι τιμές της Εφορίας στις περιοχές, κυρίως νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα κ.ά.), που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Τα εκκαθαριστικά

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 θα αρχίσει να «τρέχει» ο χρόνος πληρωμής τους φόρου. Η πρώτη από τις 6 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, η ΑΑΔΕ συνιστά στους φορολογούμενους, πριν προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης, να ελέγξουν τις οφειλές εκτός ρύθμισης στην Προσωποιημένη Πληροφόρηση στο myTaxisnet. Και αυτό γιατί ο φόρος που καλούνται τελικά να πληρώσουν μπορεί να είναι μικρότερος από αυτόν που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2020. Κάθε είδους εκπτώσεις και επιστροφές, όπως η έκπτωση λόγω μειωμένων κατά 40% ενοικίων ή η επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και δεν τις έχουν λάβει μέχρι σήμερα, θα φανούν στον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση