Samsung Galaxy Z Fold 2 review: Το μέλλον αλλάζει μορφή

Το τρίτο κατά σειρά αναδιπλούμενο smartphone της Samsung κυκλοφορεί και ονομάζεται Galaxy Z Fold 2. Αυτό που πολλοί χρήστες αναρωτιούνται, είναι το τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει μια αναδιπλούμενη συσκευή, με τη Samsung να έχει τις απαντήσεις. Καινοτόμες δυνατότητες βασισμένες σε τεχνολογίες αιχμής τόσο μηχανικής όσο και software, βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης και δείχνουν ότι τα foldables είναι εδώ για να μείνουν.

To Samsung Galaxy Z Fold 2

Η Samsung έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματά της στον τομέα των αναδιπλούμενων smartphones με το πρώτο Galaxy Fold να κυκλοφορεί πέρυσι τα Χριστούγεννα και να ακολουθείται από το μικρότερο Z Flip την Άνοιξη που μας πέρασε.

Το μεγάλο Galaxy Z Fold 2 να είναι η απόδειξη της καινοτομίας της κατασκευάστριας εταιρείας σε αυτή τη νέα κατηγορία συσκευών, με αναδιπλούμενη οθόνη που φέρνει μια εμπειρία χρήσης που δεν έχουν ξαναζήσει μέχρι σήμερα.

Λένε πως η πρώτη εντύπωση μετράει και αυτό που κατάλαβα όταν έπιασα το κινητό στα χέρια μου είναι ότι πρόκειται για μια πολύ ποιοτική κατασκευή με ένα καταπληκτικό μηχανισμό αναδίπλωσης που ευχαριστιέσαι να ανοίγεις και να κλείνεις.

Η οθόνη ανοιχτή διάπλατα(!) έχει διαγώνιο 7.6 ιντσών και είναι τεχνολογίας Dynamic AMOLED 2X με ρυθμό ανανέωσης 120Hz για άψογο σκρολάρισμα. Καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της συσκευής και βάζει τα tablet στο ράφι. Ακριβώς όπως σας τα λέω. Κρατάω ένα πολύ λεπτό σχεδόν 8ιντσων τετράγωνο 4:5 tablet που διπλώνει και μπαίνει στην τσέπη μου! Απίθανη αίσθηση.

Κλειστό σαν ένα κανονικό κινητό έχει οθόνη 6.2 ιντσών τεχνολογίας Super AMOLED, με πολύ μακρόστενο κάδρο 25:9 που μπορεί να εξυπηρετεί με την δυνατότητα που προσφέρει για να το χρησιμοποιήσεις με το ένα χέρι, για πολύ ώρα όμως κουράζει. Τι σε νοιάζει όμως όταν μπορείς να το ξεδιπλώσεις και να τα δεις όλα όπως πρέπει στην εσωτερική οθόνη.

Σύστημα flex

Ο μηχανικός μεντεσές είναι ένα από τα πιο περίπλοκα όσο και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που έχουν ενσωματωθεί στο σασί του Galaxy Z Fold 2 και αποτελείται από 60 διαφορετικά εξαρτήματα επιτρέποντας όχι μόνο να αναδιπλώνει και να κλείνει ομαλά την εύκαμπτη οθόνη αλλά και να την διατηρεί ανοιχτή σε διαφορετικές γωνίες.

Το Galaxy Z Fold 2 ενσωματώνει δύο τέτοιους μεντεσέδες οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να αφήνουν την σκόνη και την βρωμιά εκτός μηχανισμού αλλά και τη συσκευή να διατηρεί τον κομψό της σχεδιασμό παρά το συνολικό βάρος των 282 γρ. που συνηθίζεται.

Η ομάδα ανάπτυξης και σχεδιασμού στην μακρινή Νότια Κορέα δοκίμασε δεκάδες διαφορετικά σχέδια μεντεσέδων για να καταλήξει στον συγκεκριμένο και να δηλώσει ότι αντέχει 200.000 αναδιπλώσεις κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε 100 κάθε μέρα για 5 χρόνια!

Ανοίγοντας το κινητό και αντικρύζοντας την μεγάλη οθόνη πολύ σωστά το μάτι σας θα πέσει στην κάθετη γραμμή η οποία με τις τεχνολογίες υλικών που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Πιστεύω όμως ότι θα σταματήσετε να την βλέπετε μετά από 2-3 μέρες. Συνηθίζεται ή μάλλον εξαφανίζεται όπως εξαφανίστηκαν τα notches και τα punch holes ως δια μαγείας από τα μάτια μας, ενώ βρίσκονται εκεί.

Software Galaxy Fold 2

Μια τέτοια εντυπωσιακή οθόνη χρειάζεται και το απαραίτητο software για να αποδώσει τα μέγιστα και εκεί η Samsung καταβάλει προσπάθειες για να ενσωματώσει όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα χαρακτηριστικά για να την εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο.

Οι λειτουργίες του multitask και του calibration παραμέτρων του λογισμικού είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε κατόχους του πρώτου μοντέλου Fold καταγράφοντας το πως το χρησιμοποιούν και τι άλλο χρειάζονται από την foldable συσκευή τους. Αποτέλεσμα είναι οι λειτουργίες Multi-Active Window, Multi-Window Tray, Drag and Drop, Split Screen Capture και Διάταξη οθόνης και Ζουμ.

Το Z Fold 2 δεν είναι μόνο για εργασία αλλά και για διασκέδαση και εδώ βρίσκονται όλες οι καινοτομίες που αξιοποιούν την αναδιπλούμενη οθόνη με τις λειτουργίες Flex τόσο για θέση όσο και για χρήση με την κάμερα και εκεί το παιχνίδι είναι ατελείωτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν mini laptop με το πληκτρολόγιο κάτω και την μισή οθόνη για το περιεχόμενο.

Galaxy Fold 2 κάμερα

Το Galaxy Z Fold 2 ενσωματώνει όχι δύο αλλά τρία συστήματα κάμερας και εξηγούμε. Η βασική κάμερα αποτελείται από τρεις αισθητήρες των 12 Megapixel o κάθε ένας και με φακό telephoto, wide και ultra-wide. Οι αισθητήρες για selfie είναι δύο αλλά βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, ένας στην εξωτερική οθόνη και ένας στην εσωτερική, των 10 Megapixel ο κάθε ένας.

Η βασική κάμερα προσφέρει οπτικό ζουμ 2x, ψηφιακό 10x και διπλό σταθεροποιητή εικόνας Dual OIS. Τραβάει πολύ καλές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και βίντεο έως 4K 60fps. Υπάρχει επιλογή για 21:9 στην επαγγελματική λειτουργία Pro Video αλλά και το πιο ενδιαφέρον όλων, βίντεο και φωτογραφίες με κάδρο 5:4 σχεδόν τετράγωνο δηλαδή που γεμίζει ολόκληρη την εσωτερική οθόνη. Πλάκα έχει και η λήψη τόσο φωτογραφιών όσο και βίντεο με την εξωτερική selfie κάμερα σε full μέγεθος 2000×700 pixel, μακρινάρι.

Specifications

Μιλώντας για αριθμούς, το Galaxy Z Fold 2 έρχεται τουμπανιασμένο με Snapdragon 865+, 12GB RAM LPDDR5 και ενσωματωμένη μνήμη 256GB UFS 3.1. Είναι 5G και δέχεται μία μόνο κάρτα SIM. Ενσωματώνει στερεοφωνικά. Δεν είναι αδιάβροχο, ούτε έχει κάποια πιστοποίηση που να το κάνει ανθεκτικό στη σκόνη και το πιτσίλισμα με νερό. Για αυτό προσοχή! Α ξέχασα, δεν δέχεται κάρτες μνήμης micro SD. Αλλά αυτό είναι που θα σου λείψει από το συγκεκριμένο κινητό…;

Samsung Galaxy Z Fold 2 review: Το μέλλον αλλάζει μορφήTechblog.gr

Κώστας Βλαχάκης