Διπλωματικές διεργασίες με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση

Διπλωματικές διεργασίες με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση

Πυκνές είναι οι διεργασίες στα ελληνοτουρκικά ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, με τον πρωθυπουργό να στέλνει νέο μήνυμα στην Άγκυρα.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συνεχής κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να συνεχιστεί» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. «Μπορούμε να βρούμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, και εάν εξακολουθούμε να μην συμφωνούμε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, μεθαύριο φτάνει στην Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σε μία επίσκεψη με ιδιαίτερα συμβολική σημασία. Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, για να ανανεώσουν -όπως ανακοίνωσε το State Department- «την κοινή δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δήλωσε την Παρασκευή 25/9 ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ελληνοτουρκικά: Ευκαιρία στη διπλωματία – Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Πομπέο

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση