Καμένα Βούρλα: «Ανεπιθύμητα» 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Καμένα Βούρλα: «Ανεπιθύμητα» 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι στα Καμένα Βούρλα, διαμαρτύρονται έντονα για την μεταφορά 39 ανήλικων προσφυγόπουλων σε ξενοδοχείο της περιοχής, τα οποία θα μείνουν για περιορισμένο χρόνο στην περιοχή. Για δεύτερη φορά, έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας, προχώρησαν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μάλιστα εμπόδισαν τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους μικρούς μετανάστες.

«Δεν είμαστε αφιλόξενος αλλά είναι δίπλα στα σχολεία μας, καταστρέφονται τα σπίτια μας», τόνισαν.

Πρόκειται για παιδιά, ανήλικα που έχουν χάσει τους γονείς τους ή έχουν χωριστεί από αυτούς και που διέμεναν μέχρι χθες σε καταυλισμούς στα νησιά. Παιδιά που κάνουν αυτές τις ημέρες την τελευταία τους στάση στην Ελλάδα πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή και αναχωρήσουν μόνιμα για το εξωτερικό.

Την βαθύτατη θλίψη του για τα ακραία φαινόμενα εναντίον ασυνόδευτων παιδιών εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας: «Ζητάμε από την Ευρώπη αλληλεγγύη και δεν μπορούμε για λίγες εβδομάδες στα Καμμένα Βούρλα;»

Για απρόκλητη επίθεση με πέτρες από τα ασυνόδευτα προς τους κατοίκους κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας έκανε λόγο ο δήμαρχος της περιοχής.

Τα 39 ασυνόδευτα παιδιά, έφθασαν στην περιοχή αφού είχαν υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού, για όλα αρνητικό, με την προοπτική να μείνουν για λίγες εβδομάδες αφού στην συνέχεια θα μεταφερθούν μόνιμα στο εξωτερικό.

Μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με το οποίο 1600 παιδιά ασυνοδευτα ανήλικα θα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου σε άλλες χώρες.

Στο Βελβεντό Κοζάνης, μεταφέρθηκαν στο μεταξύ για πρώτη φορά από δομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδα 51 ασυνόδευτα προσφυγοπούλα.

Θα φιλοξενηθούν για δύο μήνες σε ξενοδοχείο της περιοχής και στην συνέχεια θα μετεγκατασταθούν επίσης στο εξωτερικό.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση