Αν. Κοτανίδου: Υπάρχουν ακόμα 40 κρεβάτια στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 (audio)

Αν. Κοτανίδου: Υπάρχουν ακόμα 40 κρεβάτια στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 (audio)

Πολλή κουβέντα γίνεται για τις ΜΕΘ, αλλά σήμερα υπάρχει κάτι πρωτοφανές: για πρώτη φορά έχουμε ελεύθερα κρεβάτια και περιμένουν ασθενείς με κορονοϊό. Συνήθως η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 99% και δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε ελεύθερα κρεβάτια· αυτή τη στιγμή έχουμε 40 κρεβάτια ελεύθερα και περιμένουν ασθενείς με κορονοϊό, επεσήμανε η Αναστασία Κοτανίδου, υπεύθυνη σχεδιασμού ΜΕΘ για την Covid-19 του υπουργείου Υγείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Ανέφερε πως ούτε το προηγούμενο διάστημα, ούτε σήμερα, ούτε το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα είμαστε σε κατάσταση έκρηξης κρουσμάτων. Αν δούμε κάτι τέτοιο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε οριακή κατάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη, δεν χρειάζεται πανικός και συζήτηση ότι «κλείνουν μονάδες».

Πρόσθεσε πως με την υπάρχουσα δομή στα νοσοκομεία εξυπηρετούνται 150 άτομα στις ΜΕΘ με Covid-19 Στην περίπτωση που θα χρειαστούν περισσότερα κρεβάτια, θα μπορούσαμε να πάρουμε από τα τακτικά χειρουργεία και να επιστρατεύσουμε κάποια κρεβάτια από τις πολυδύναμες μονάδες. Ο ιδιωτικός τομέας μας έχει βοηθήσει πολύ στην αποσυμφόρηση.

Τόνισε πως ένα σοβαρό θέμα να συζητήσουμε ειναι για το προσωπικό. Αναζητούμε το κατάλληλο προσωπικό, αλλά επειδή η δουλειά στις ΜΕΘ είναι επίπονη και δεν αμείβεται καλά, συνήθως υπάρχει μικρή προσφορά. «Είναι πολύ δύσκολη η δουλειά στις ΜΕΘ, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να προσφέρεις», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το προσωπικό στις ΜΕΘ σήμερα καλύπτει κάπως τις ανάγκες. Από νοσηλευτικό προσωπικό δεν συζητάμε ότι έχουμε φτάσει στην επιθυμητή αναλογία κρεβάτι/νοσηλευτές, αλλά τουλάχιστον τώρα, που έχουμε την υγειονομική κρίση, θα μπορούσαμε να φτάσουμε τους τρεις νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ. Επίσης χρειάζονται φυσικοθεραπευτές. Χωρίς όλο αυτό το προσωπικό, είναι σαν να παλεύουμε με μισά όπλα, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση