Αντικειμενικές αξίες : «Ραντεβού» το καλοκαίρι του 2021 για τις νέες τιμές

Καλοκαίρι του 2021 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.

Με δεδομένο  ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναταράξεων λόγω της κρίσης του κοροναϊού, η όλη διαδικασία της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών έχει ανασταλεί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην 7η έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021.  Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Κομισιόν, οδηγεί στην χρησιμοποίηση των υφιστάμενων τιμών για τον φετινό ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 180 εκατ. ευρώ η 0,1% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η επέλαση το κοροναϊού «πάγωσε» τις διαδικασίες συλλογής στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων από τους εκτιμητές με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης καθώς και των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ.

Όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεσμεύεται ότι το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Αμέσως μετά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις τιμές που θα δώσουν οι εκτιμητές και θα προχωρήσουν στην επεξεργασία των δεδομένων και στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης και θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. «Κλειδί» για το όφελος που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική τους επιβάρυνση θα αποτελέσουν οι νέες τιμές ζώνης.

Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες από τον Ιούλιο του 2021 θα διαμορφώσει τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Μια μεσοσταθμική μείωση 8%-10% σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις στο φόρο ακινήτων θα φθάσουν στο 20%, σε άλλες θα κινηθούν στα επίπεδα 10%-12% και σε άλλες περιπτώσεις οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες από 5% έως 8%.

Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης καθώς και σε πολλές από τις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση