Ένας υπολογιστής προβλέπει τις σκέψεις σας, δημιουργώντας εικόνες που βασίζονται σε αυτές

Ένας υπολογιστής προβλέπει τις σκέψεις σας, δημιουργώντας εικόνες που βασίζονται σε αυτές

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανέπτυξαν έναν υπολογιστή ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του χρήστη και «μεταφράζει» τις σκέψεις του σε εικόνες.

Ένα νευρωνικό δίκτυο εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, εκπαιδεύθηκε με τα δεδομένα των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων των εθελοντών, καθώς αυτοί κοιτούσαν τις επιλεγμένες εικόνες. Ο αλγόριθμος στη συνέχεια προσάρμοσε την πρόβλεψή του για το πρόσωπο που είχε σκεφτεί  ο εθελοντής, για να δημιουργήσει τις ανάλογες εικόνες. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς ο υπολογιστής κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια 83%.

«Η τεχνική συνδυάζει τις φυσικές ανθρώπινες αντιδράσεις με την ικανότητα του υπολογιστή να δημιουργεί νέες πληροφορίες. Στο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν μόνο τις εικόνες που δημιούργησε ο υπολογιστής», δήλωσε ο Tuukka Ruotsalo, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ο υπολογιστής, με τη σειρά του μοντελοποίησε αυτές τις εικόνες καθώς και τις αντιδράσεις του ατόμου. Έτσι ο υπολογιστής μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα εικόνα που να ταιριάζει με την πρόθεση του συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τα πράγματα.

«Αν θέλετε να σχεδιάσετε ή να απεικονίσετε κάτι, αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε, ο υπολογιστής μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας. Θα μπορούσε απλώς να παρατηρήσει το επίκεντρο της προσοχής και να προβλέψει τι θα θέλατε να δημιουργήσετε», εξηγεί ο Ruotsalo.

Η τεχνολογία δεν «διαβάζει» τις σκέψεις, αλλά ανταποκρίνεται στους συσχετισμούς που κάνουν οι άνθρωποι, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Michiel Spapé. Για παράδειγμα μπορεί να καταλάβει με τι συσχετίζει τα γηρατειά ένα άτομο.

«Η ιδέα που έχει κάποιος για ένα ηλικιωμένο άτομο, μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από κάποιου άλλου. Αυτήν τη στιγμή ερευνούμε το κατά πόσο η τεχνική μας μπορεί να εκθέσει ασυνείδητους συσχετισμούς, εξετάζοντας για παράδειγμα, εάν ο υπολογιστής φαντάζεται πάντα τους ηλικιωμένους ως χαμογελαστούς άντρες», είπε ο Spapé.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports αυτόν τον μήνα.

ΠΗΓΗ: Independent

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη