Τουρκία: Απρόσμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Απρόσμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας

Η τουρκική λίρα κινήθηκε υψηλότερα σήμερα έναντι του δολαρίου μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (200 μονάδες βάσης) στο 10,25%, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, μετά τα αλλεπάλληλα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ που κατέγραφε η λίρα και τη διατήρηση του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά, μεταδίδει το Reuters.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 23% έναντι του δολαρίου φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, των υψηλού κόστους κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και της αύξησης της ζήτησης σκληρών νομισμάτων από τους Τούρκους.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 7,56 λιρών ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση για την αύξηση του επιτοκίου από περίπου 7,71 λίρες πριν, ενώ στις 14.15 (ώρα Ελλάδας) διαμορφωνόταν στις 7,6350 λίρες. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας παραμένει χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 11,77% τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) να είναι αρνητικά για τις καταθέσεις σε λίρα.

Μόνο τρεις από τους 17 οικονομολόγους που είχαν ρωτηθεί από το Reuters είχαν προβλέψει ότι η κεντρική τράπεζα θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της σήμερα, εν μέρει λόγω της αισθανόμενης πίεσης από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη της οικονομίας.

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου

Αφήστε μια απάντηση