Μ’ αγαπά, δε μ’ αγαπά…;

Share this

Πώς μπορούμε να μάθουμε αν κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί μας, πριν ακόμη μας το πει; 

Τα πρώτα στάδια μιας ρομαντικής σχέσης διακρίνονται από τόνους ενθουσιασμού και ενέργειας για να μάθουμε καινούργια πράγματα σχετικά με τη ζωή  του νέου μας συντρόφου, ρυθμίζοντας έτσι νέες ρουτίνες και ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τα συναισθήματά μας. Σε κάποιο σημείο, ωστόσο, πιθανότατα να είμαστε έτοιμοι να πούμε αυτές τις δύο μαγικές λέξεις (σε αγαπώ), αλλά είμαστε νευρικοί ως προς το να τις εκφράσουμε πρώτοι, διότι φοβόμαστε ότι ίσως να μην ακούσουμε τις ίδιες λέξεις από την άλλη πλευρά κι ότι ο σύντροφός μας ίσως να μην νιώθει το ίδιο συναίσθημα με εμάς. Βεβαίως, η έκφραση των συναισθημάτων μας ότι νιώθουμε ερωτευμένοι δεν είναι επιστήμη, όμως μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο για κάποιους από εμάς αν και δεν θα έπρεπε κάτι τέτοιο να συμβαίνει.

Η σύμβουλος σχέσεων,  Michelle Fraley και ιδρύτρια της Spark Matchmaking, λέει ότι η εκμάθηση της ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος του συντρόφου σας μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκρυπτογράφηση του αν είναι ερωτευμένος μαζί σας. «Τα μη λεκτικά μηνύματα, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της υγιούς και στοργικής επικοινωνίας», όπως η ίδια αναφέρει. Μερικά από τα πιο βασικά σημάδια της γλώσσας του σώματος που μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί σας, ακόμη κι όταν δεν σας έχει αναφέρει κάτι, είναι τα εξής:

Οπτική επαφή

Η επαφή με τα μάτια είναι τόσο έντονη που οι ερευνητές έχουν διεξάγει πειράματα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης. Έτσι, εάν ο σύντροφός σας, σας κοιτάζει βαθιά και άνετα μέσα στα μάτια σας, επικοινωνεί πολλά που αφορούν στην επιθυμία του. «Η επαφή με τα μάτια είναι μια οικεία και ευάλωτη πράξη και θεωρείται ότι η έντονη επαφή με τα μάτια μπορεί να είναι πολύ ουσιώδης», λέει η Fraley. “Η βαθιά επαφή με τα μάτια ή το κράτημα του βλέμματός σας για τουλάχιστον τέσσερα δευτερόλεπτα, μπορεί να υποδηλώνει συναισθήματα αγάπης.”

Ανοικτότητα

Μπορεί να αντιληφθείτε αυτού του είδους τη χειρονομία (ή την έλλειψη αυτής) ενώ στέκεστε, ή κάθεστε ή ακόμη και μετά από μια έντονη συζήτηση για τη σχέση σας. «Τα σταυρωμένα χέρια δείχνουν συχνά ότι κάποιος είναι κλειστός στο να αισθάνεται αγάπη ή να δίνει αγάπη», λέει η Δρ Manly. “Όταν κάποιος είναι έτοιμος να αγαπήσει και να αγαπηθεί, θα έχει ανοιχτή την καρδιά του και όχι κλειστή.” Θα δείτε μια πολύ πιο χαλαρή στάση ως ένα από τα σημάδια ότι κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί σας.

Προσοχή

Αισθάνεστε μήπως κάποια ανησυχία κατά τη διάρκεια του πρώτου σας ραντεβού ή και των επόμενων ότι δεν δίνει την πρέπουσα προσοχή στα λόγια σας; Η προσοχή αποτελεί ένα βασικό σημάδι για το αν κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί σας, λέει η Fraley. «Ο έρωτας συχνά μοιάζει σαν το βλέμμα που διασχίζει ένα τούνελ», μας λέει. Επομένως, αν φαίνεται ότι ο σύντροφός σας μπορεί να εστιάσει αποκλειστικά σε εσάς και να μην αποσπάται υπερβολικά από άλλα ερεθίσματα, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Εγγύτητα

Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, θα προσπαθήσει να μειώσει το χάσμα μεταξύ σας όσο περισσότερο και όσο πιο συχνά μπορεί. Κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να εξετάσετε αν επιχειρεί κάτι τέτοιο είναι οι ακόλουθες:

  • Καταβάλλει προσπάθεια να έρθει πιο κοντά μου;
  • Κάθεται συνήθως κοντά μου;
  • Τοποθετεί αντικείμενα, όπως το ποτό ή το τηλέφωνό του, πολύ κοντά μου;
  • Όταν μου μιλά, το σώμα του κλίνει προς το μέρος μου;

Εάν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε ή στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε είναι σαφές ότι αυτό το άτομο έχει την επιθυμία να είναι σωματικά κοντά σας. Για να αξιολογηθεί ως σημάδι αγάπης, αυτή η εγγύτητα θα πρέπει να βγαίνει αβίαστα, να είναι άνετη και εύκολη, και όχι απαραίτητα φορτισμένη, επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος (PhD), Carla Marie Manly. «Όταν κάποιο άτομο ερωτεύεται, συχνά θα κλίνει προς τον/την σύντροφό του με τρόπο που να διαφοροποιείται από αυτόν που φανερώνει σεξουαλικό ενδιαφέρον. «Είναι μια κλίση που λέει, “χαίρομαι και απολαμβάνω την παρέα σου. Θέλω να είμαι κοντά σου”.

Άγγιγμα

Σκεφτείτε το: σπάνια αγγίζετε άτομα για τα οποία δεν έχετε συναισθήματα στοργής ή αγάπης, (είτε πρόκειται για ένα φιλί από έναν σύντροφο, ένα αγκάλιασμα από τη μαμά σας ή ένα χτύπημα στην πλάτη από τον καλύτερο φίλο σας, για όλα αυτά τα άτομα τρέφετε συναισθήματα αγάπης). Λοιπόν; Καταβάλλει προσπάθεια να σας αγγίξει; Αγγίζει τα χέρια σας όταν σας μιλά; Αν λαχταρά να σας αγγίζει, τότε αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι είναι ερωτευμένος μαζί σας.

Προστατευτικές χειρονομίες

Ο Δρ Manly λέει ότι είναι συνηθισμένο για τους ερωτευμένους να αισθάνονται ιδιαίτερα προστατευμένοι από το άτομο για το οποίο ενδιαφέρονται. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή χειρονομιών ή προσφορά επιπλέον βοήθειας. «Όταν αγαπάμε κάποιον, νοιαζόμαστε για την ασφάλειά του», κι επίσης, «ένα άτομο θα προσέχει πολύ συχνότερα για να προστατεύσει [το άτομο με το οποίο είναι ερωτευμένο], είτε ανοίγοντας πόρτες, είτε περπατώντας από την πλευρά του δρόμου, βάζοντας το χέρι μπροστά σε μια διάβαση πεζών, αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διασχίσουν το δρόμο, κτλ». Εάν φαίνεται ότι απλώνει ένα χέρι βοηθείας, χωρίς να το σκέφτεται δύο φορές, τότε μάλλον αυτό το άτομο είναι ερωτευμένο μαζί σας. Αν πάλι οι πράξεις και οι ενέργειες ενός ατόμου σε κάνουν να νιώθεις αγάπη και φροντίδα, είναι πιθανό να  σου γίνεται πιο ξεκάθαρο το να κάνεις το άλμα και να πεις αυτές τις μαγικές λέξεις (σ’ αγαπώ), δίχως φόβο να μείνεις εκτεθειμένος.

Εκτός από την γλώσσα του σώματος, δώστε μεγάλη προσοχή στα λεγόμενά του. Δηλαδή:

  • Δώστε προσοχή σε αυτά που σας λέει και πώς μιλάει για το μέλλον μαζί σας.
  • Εάν σας έχει ήδη πει το «Σ ‘αγαπώ», προσέξτε αν το είπε επιπόλαια ή αν πραγματικά το εννοεί.
  • Σκεφτείτε αν προσπαθεί να είναι εκεί για εσάς όταν τον χρειάζεστε.
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν κάνει ωραία πράγματα για εσάς από καλοσύνη και γενναιοδωρία ή όχι.
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν αισθάνεστε ότι είναι για εσάς εύκολο να είστε κοντά του ή δύσκολο.
  • Σκεφτείτε εάν αισθάνεστε καλά να βρίσκεστε μαζί του ή εάν αισθάνεστε σαν να δίνετε έναν αγώνα, σαν να νιώθετε πλήξη, δυσφορία ή άβολα.

Συνοψίζοντας, ένα από τα βασικότερα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί σας, είναι το πώς ενεργεί μαζί σας, ειδικά αν είναι ειλικρινής ή αν προσποιείται ότι είναι κάποιος που στην πραγματικότητα δεν είναι.

Κάποιος που είναι αληθινά ερωτευμένος με εσάς, θα ενεργεί με εντελώς φυσικό τρόπο όταν είστε μαζί, γιατί ξέρει ότι τον αποδέχεστε ακριβώς για το ποιος είναι πραγματικά. Επίσης, θα είναι πρόθυμος να σας δείξει μια πλευρά του εαυτού του που δεν δείχνει σε άλλους ανθρώπους.

Ακόμη κι αν πέρασε μια πραγματικά άσχημη μέρα, όταν σας βλέπει ξεχνά τα πάντα και η διάθεσή του ανεβαίνει. Χαίρεται κάθε φορά που σας βλέπει και το πρόσωπό του φωτίζεται μόλις σας συναντά.

Πηγές:

https://psiloveyou.xyz/5-powerful-ways-to-know-if-someone-truly-loves-you-12c2a72f9ff.  20/9/20.

https://www.wellandgood.com/houseplant-miracle-gro/. 20/9/20

https://www.vixendaily.com/love/know-if-a-person-truly-loves-you/.  20/9/20

  • Ελεύθερη μετάφραση κειμένου: Κουραβάνας Νικόλαος
  • Επιμέλεια κειμένου: Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, Msc.

Αναρτήθηκε από Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, MSc

Share this

Αφήστε μια απάντηση