Χωρίς φυσική παρουσία φέτος η τελετή των Νόμπελ

Χωρίς φυσική παρουσία φέτος η τελετή των Νόμπελ

Ακυρώθηκε, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η τελετή με φυσική παρουσία απονομής των Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», διευκρινίζει το Ίδρυμα Νόμπελ.

Τα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας) και στο Όσλο (Ειρήνης).

Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη ήταν το 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουστάβ Κέλστραντ, ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ.

Για φέτος προβλέπεται μια τελετή στη Στοκχόλμη, η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, απουσία των βραβευθέντων. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, παρόλο που η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο.

Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.

Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η τελετή δεν θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο, που μπορεί να υποδεχθεί 1.000 προσκεκλημένους, αλλά στο κτήριο Aula του πανεπιστημίου του Όσλο, που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100 ανθρώπους.

Η γιορτή προς τιμή του βραβευθέντος που οργανώνεται κατά παράδοση το ίδιο βράδυ ακυρώθηκε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

www.ert.gr

Μπέττυ Σαβούρδου