Τι είναι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» και γιατί τον «δαιμονοποιεί» η Τουρκία

Τι είναι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» και γιατί τον «δαιμονοποιεί» η Τουρκία

Θέση για τον λεγόμενο «Χάρτη της Σεβίλλης» πήρε με ανάρτηση στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα η οποία παράλληλα ζητούσε γρήγορη έναρξη των συνομιλιών Ελλάδας –  Τουρκίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες  δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης διαθέτει νομική υπόσταση και σημειώνει ότι αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ερντογάν μετά από ένα πολύωρο υπουργικό συμβούλιο σε δηλώσεις και αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και την προοπτική διαλόγου. «Στην Κύπρο, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και οπουδήποτε υπάρχουν διαφωνίες εμείς δεν απλώνουμε χέρι στα δικαιώματα, το δίκαιο και την τιμή κανενός. Θέλουμε μόνο να γίνονται σεβαστά τα δικά μας δικαιώματα και τα δίκαιά μας».

Τι είναι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» που προκαλεί αντιδράσεις

Του Νίκου Μελέτη

Ο χάρτης που σχεδίασε ο διάσημος καθηγητής στο τμήμα της ανθρώπινης γεωγραφίας του πανεπιστήμιου της Σεβίλλης, Χουάν  Λουίς Σουάρεζ ντε Βιβέρο το 2004 και δημοσιεύθηκε σε ιστότοπο αναλύσεων και χρησιμοποιήθηκε από την Κομισιόν και για επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτυπώνει την ευρύτερη δυνατή θαλάσσια δικαιοδοσία των κρατών μελών της Ε.Ε. βάσει του δίκαιου της θάλασσας και ετσι πρόβαλε και την  πλήρη επήρεια των ελληνικών νησιών.

Η Τουρκία επιδιώκει την δαιμονοποίηση του Χάρτη της Σεβίλλης για να εμφανίζει την αυτονόητη δηλωση της αμερικανικής πρεσβείας ως αποδοκιμασία των θέσεων της Ελλαδας  για πλήρη επήρεια των νησιών. Κατι τέτοιο δεν ισχυει φυσικά, η δήλωση των Αμερικανών είναι  ξεκάθαρη ότι δεν εμπλέκονται σε  διαφωνίες για θαλάσσιες ζώνες και η δήλωση αφορά την νομική υπόσταση του χάρτη και όχι το αντικείμενο που αποτυπώνει ο χαρτης αυτός.  Και παραβλέπουν επισης την παραίνεση των Αμερικανών για λυση στην βαση του διεθνούς δικαίου…

 

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου
image}

Αφήστε μια απάντηση