Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για τη «συντριβή» του κλάδου της εστίασης

Share this

Κατέβασαν ρολά στις 00:00 και κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος να εκφράσουν την αγωνία τους για τη «συντριβή» του κλάδου της εστίασης και να ζητήσουν τη συμπαράσταση του κόσμου και μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και ιδιοκτήτες καταστημάτων με μεταμεσονύχτια διαμαρτυρία το βράδυ του Σαββάτου, με μάσκες, αποστάσεις, και ευφάνταστα πανό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να γνωστοποιήσουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ο κλάδος, από τον οποίο -όπως τόνιζαν- εξαρτώνται τα εισοδήματα περίπου 1.000.000 ανθρώπων, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα από την Πολιτεία, ώστε να καταφέρουν να «σταθούν όρθιοι».

«Αν ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, η εστίαση είναι η ραχοκοκαλιά της» έλεγε ένας από τους διοργανωτές στην ντουντούκα ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας με την εφαρμογή 12 συγκεκριμένων μέτρων. Θετική δε εντύπωση έκανε στους παρευρισκόμενους στην πλατεία Συντάγματος η επισήμανση του να τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Κόρνες… συμπαράστασης

Τα διερχόμενα οχήματα με κόρνες και το σήμα της νίκης εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους και τους εμψύχωναν, ανοίγοντας το παράθυρο για να πάρουν το φυλλάδιο με τα αιτήματά τους. Όσο πιο εκνευρισμένος δε ήταν ο οδηγός που αναγκάστηκε να αφήσει μισοτελειωμένο το ποτό του και την κουβέντα γιατί το μαγαζί στις 00:00 κλείνει, τόσο πιο έντονο και μακρόσυρτο το χτύπημα της κόρνας.

Περαστικοί και θαμώνες των μπαρ, που αυξάνονταν όσο περνούσε η ώρα, με μια μπύρα στο χέρι από το περίπτερο έκαναν «πηγαδάκια» (τηρώντας όμως -τουλάχιστον οι περισσότεροι- τις αποστάσεις) συζητώντας την αλλαγή της ζωής μας λόγω της πανδημίας, αλλά και την ορθότητα κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Άδικο χαρακτήριζαν οι διαδηλωτές, αλλά και πολλοί άλλοι, το οριζόντιο μέτρο για το ωράριο ζητώντας την κατάργησή του με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

«Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00» τονίζεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης.

Τα αιτήματα

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, οι καταστηματάρχες ζητούν από την κυβέρνηση:

1) Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου, με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00.

2) Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.

3) Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας.

4) Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάη του 2021.

5) Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις.

6) Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

7) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια.

8) Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

9) Σε περίπτωση ανάγκης επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων (τοπικά lock down) παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών και εργαζομένων.

10) Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις.

11) Προστασία 1ης κατοικίας.

12) Θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη τη ελληνική επικράτεια.

Τα παραπάνω αιτήματα προτείνεται να έχουν ισχύ έως τον Μάη του 2021.

 

Share this

Αφήστε μια απάντηση