Τσίπρας : Κρίσιμο το θέμα των τραπεζών – Δεν μιλάω για εθνικοποίηση

Για το θέμα των τραπεζών, στο οποίο αναφέρθηκε στα πλαίσια της ομιλίας του το Σάββατο, μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Άρη Ραβανού από την εφημερίδα «Το Βήμα», ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης τραπεζών, βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματά βάσει των μετοχών που κατέχει στις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιωθεί με λεφτά του ελληνικού δημοσίου».

«Δεν μιλάμε για εθνικοποίηση, αλλά ούτε για ανάποδο σοσιαλισμό, δηλαδή σοσιαλισμό των πλουσίων. Δηλαδή να δίνει λεφτά το κράτος και μετά να μην έχει δικαιώματα. Αυτό δεν γίνεται. Το κρίσιμο ερώτημα που θέτετε είναι γιατί δεν το κάναμε εμείς όσο κυβερνούσαμε» είπε και εξήγησε:

«Διότι κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, διότι προτεραιότητα της Τρόικα ήταν η σωτηρία των τραπεζών και στη συνέχεια η σωτηρία των πολιτών. Στο όνομα τότε της αποπολιτικοποίησης των τραπεζών τότε μας οδήγησαν στο να περάσουμε έναν νόμο, ο οποίος δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη. Και το παράδοξο: Μας εξανάγκασαν να ψηφίσουμε νόμο που δεν επέτρεπε στην τότε διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας να ασκεί τα καθήκοντά της επειδή ήταν παλαιότερα υπουργός. Ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν τους πείραζε που ήταν παλαιότερα υπουργός».

«Και περίπτερο να θες να διοικήσεις αν είσαι βασικός μέτοχος αποφασίζεις»

«Όταν η χώρα βγήκε από Μνημόνια και έχει ανάσες και έχει σταθεί στα πόδια της ο στόχος μας ήταν αυτά να τα αλλάξουμε. Εμείς σχεδιάζαμε σε ορίζοντα οκταετίας, η πρώτη τετραετία ήταν η σωτηρία της χώρας. Τώρα, αν υπήρχε μια φορά λόγος και αιτία να αλλάξουν αυτά, είναι πλέον αναγκαίο. Τώρα δεν είναι ζήτημα μη προσαρμογής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, είμαστε η μοναδική χώρα που ο βασικός μέτοχος σε μια επιχείρηση εισηγμένη στο ΔΣ έχει μόνο έναν εκπρόσωπο. Αυτό συμβαίνει στις συστημικές τράπεζες. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην οικονομία. Και περίπτερο να θες να διοικήσεις αν είσαι βασικός μέτοχος αποφασίζεις» είπε στη συνέχεια.

«Αν πριν από κάποια χρόνια αυτά φάνταζαν λογικά, σήμερα είναι αναγκαία» τόνισε.

«Έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός δανεισμού»

«Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν παίζουν τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία. Αυτή τη στιγμή έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός δανεισμού. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα για να μπορέσει κανείς να δανειστεί πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό 15 δισ. ευρώ ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι οι συστημικές τράπεζες τον τελευταίο χρόνο -ιδίως μετά την πανδημία- έχουν πάρει πάνω από 30 δισ. στην αγορά, εκ των οποίων τα 2,5 είναι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα είναι σε όσους δεν έχουν ανάγκη» είπε.

«Πού είναι τα λεφτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν διατεθεί και που είναι οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία» διερωτήθηκε στη συνέχεια.

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση και γνωρίζουμε πως πρέπει να κινηθούμε»

«Δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να λυθεί το θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων κι εμείς κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Παρά τα μνημόνια, όπου τα χέρια μας ήταν δεμένα σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες, ιδρύσαμε την αναπτυξιακή τράπεζα, προχωρήσαμε το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων. Αν δεν υπήρχε η αναπτυξιακή τράπεζα ούτε αυτά τα λίγα θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει» τόνισε.

«Είναι κρίσιμο το θέμα των τραπεζών, δεν μιλάω για εθνικοποίηση, δεν μιλάω για παραβίαση των κανόνων του SSM, μιλάω για την εφαρμογή των κανόνων και μια πιο ενεργητική πολιτική από την πλευρά του βασικού μετόχου, όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση και στάση και γνωρίζουμε πως πρέπει να κινηθούμε αύριο το πρωί, γνωρίζουμε πως πρέπει να κινηθούμε αύριο το πρωί για να αποκαταστήσουμε αυτή τη δυσλειτουργία στην οικονομία μας, που είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν επιτελούν το έργο τους» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση