Κορονοϊός: Νέα μέτρα στην εργασία – Ποιες αλλαγές έρχονται από Δευτέρα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στην εργασία – Ποιες αλλαγές έρχονται από Δευτέρα

Αλλαγές στον χώρο της εργασίας φέρνουν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στην Αττική που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις θα γίνονται σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί. Επίσης έκανε λόγο για θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας. Υπογράμμισε ότι θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι, rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας όπως τα σχολεία, τα ΜΜΜ και κυρίως τα νοσοκομεία.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κατάσταση στην Αττική παραμένει σταθερά αυξητική και το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες γειτονιές κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους με εξαίρεση τους χώρους που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους καθώς και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους, θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.

Για την προστασία των ευπαθών ομάδων συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ. Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

ΣΧΕΤΙΚA ΑΡΘΡA: Παραμένουν αυξημένα τα νέα κρούσματα: 339 και δύο θάνατοι – 164 στην Αττική

Γκ. Μαγιορκίνης: Καταγράφονται τάσεις υπέρβασης – Διπλασιασμός στην Αττική

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου
image}

Αφήστε μια απάντηση