Διπλωματικός πυρετός έως τη διάσκεψη των Βρυξελλών – Στο τραπέζι οι κυρώσεις για την Τουρκία

Διπλωματικός πυρετός έως τη διάσκεψη των Βρυξελλών – Στο τραπέζι οι κυρώσεις για την Τουρκία

Με το χρόνο έως την κρίσιμη διάσκεψη των Βρυξελλών την επόμενη εβδομάδα να μετράει αντίστροφα, σταθερό είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση: «συνέχεια και συνέπεια» στα βήματα της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

«Το βασικό ζήτημα είναι η αξιοπιστία του συνομιλητή. Τη βαρύτητα του λόγου του την κρίνουν οι συνομιλητές του Ερντογάν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο OPEN.

Σε κλίμα μάλλον αντίθετο από τη διαδικασία αποκλιμάκωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες. Σημείωσε ότι ενδεχόμενη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι δύσκολη και άφησε αιχμές κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λέγοντας ότι η Πρόεδρος της Ελλάδας στο Καστελόριζο έκανε επίδειξη δύναμης.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να γίνει συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Το σημαντικό για εμάς είναι υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιο πλαίσιο και τι θα συζητήσουμε. Εάν πρόκειται ο Μητσοτάκης να επιβάλλει αυτό που έχουν κάνει ως τώρα στο Καστελόριζο, τότε δεν έχει νόημα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νέα Navtex από την Τουρκία, ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων ενόψει και της Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Μητσοτάκης-Μέρκελ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία ενώ η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Στη γραμμή των υψηλών τόνων, έχοντας πια στο στόχαστρο όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνέχισε την επιθετική ρητορική κατά του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χθες ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «ανίκανο φιλόδοξο», λέγοντας ότι:

«Προσπαθεί να παίξει το ρόλο του Ναπολέοντα, που πέθανε πριν δυο αιώνες, αλλά όλοι βλέπουμε ότι ούτε αρκετά ισχυρός είναι ούτε αρκετά ψηλός».

Ο Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του σε Λιουμπλιάνα και Πράγα για επαφές με τους ομολόγους του και κυβερνητικά στελέχη, σημείωσε ότι οι τουρκικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα ενώ τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η τουρκική παραβατικότητα την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. Η ΕΕ έχει κατάλογο κυρώσεων που έχει τεθεί υπόψιν του Συμβουλίου και αν η κυρώσεις εφαρμοστούν, αυτό θα εξαρτηθεί από η συμπεριφορά της Τουρκίας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε: «Έχουμε φτάσει σε καλό επίπεδο για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Όταν ξεκινήσουν, θα τεθούν τα ζητήματα, θα χαμηλώσουν οι τόνοι και θα ξεφορτωθούμε την υψηλή ρητορική και θα επικεντρωθούμε στη δουλειά».

Λευκωσία και Αθήνα επισκέφθηκε διαδοχικά ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. O κ. Μπον δήλωσε: «Η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο είναι απόλυτη, είναι ζήτημα αρχής που πρέπει να ενώσει τους Ευρωπαίους. Η ΕΕ πρέπει πρώτα να προστατεύσει τα κράτη-μέλη της, αυτή είναι η έννοια που δίνουμε στην Ευρώπη, σε αυτό το πολιτικό εγχείρημα».

Την ίδια ώρα, με τη συμμετοχή προσωπικού από διάφορες χώρες πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ελλάδα συμμετέχει με Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, Ειδικές Δυνάμεις και αεροπορικά μέσα.

Ζάιμπερτ: «η στιγμή επιτάσσει το διάλογο»

Από το Βερολίνο, σε ανταπόκρισή του για την ΕΡΤ ο Γιώργος Παππάς αναφέρει:

«Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι στην ημερήσια διάταξη του έκτακτου συμβουλίου κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με την πεποίθηση ότι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος είναι αυτά που επιτάσσει η στιγμή, προκειμένου να λυθούν διαφιλονικούμενα νομικά ζητήματα. Η γερμανική κυβέρνηση
καταβάλει επ΄αυτού μεγάλη προσπάθεια».

Στόχος της γερμανικής μεσολάβησης είναι μία συμφωνία Αθήνας Άγκυρας πριν το Συμβούλιο κορυφής η επιστροφή στις διερευνητικές συνομιλίες του 2016.

Η Καγκελάριος είναι σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ειδικά αυτό το διάστημα, είπε ο εκπρόσωπός της Ζάιμπερτ. (Σήμερα στην κοινή βιντεοσύσκεψη με την Καγκελάριο και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το νέο Κέντρο Υποδοχής στο Καρά Τεπέ.

Ο Ζάιμπερτ καταδίκασε εκ νέου τον εμπρησμό του ΚΥΠ στη Μόρια που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Είμαστε ευτυχείς που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα» σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για τις συλλήψεις των δραστών είπε ότι η ποινική δίωξη είναι υπόθεση των ελληνικών αρχών, οι οποίες «κάνουν τη δουλειά τους».

Σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ από την Τουρκία η Αριάνα Φερεντίνου επισημαίνει:

«Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αποδυθεί σε μια ύστατη προσπάθεια να βρει συμμάχους στην ΕΕ που θα μπλοκάρουν ένα πιθανό πακέτο κυρώσεων για τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος ήδη είχε δύο τηλεδιασκέψεις με την Μέρκελ, μίλησε δυο φορές με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, και δύο φορές με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντζεθ. Είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπορίσοφ, στενό σύμμαχο της Τουρκίας, που είχε στηρίξει Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι μίλησε με τους πιο φιλικούς προς την Τουρκία ηγέτες.

Επίσης παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή έγινε για να δοθεί χώρος στη διπλωματία και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει και εκείνος ένα ανάλογο βήμα καλής θέλησης. Βέβαια διευκρίνισε σήμερα ότι μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Είπε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθούν όπου θέλει ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε μάλιστα και την πιθανότητα να συναντηθούν και «σε τρίτη χώρα». Βέβαια, η πρόταση εμπεριέχει και την απειλή ότι το Ορούτς Ρέις κάποτε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στην περιοχή δηλαδή στις παράνομες σεισμολογικές έρευνες».

Η ευρωπαϊκή διπλωματία

Από τις Βρυξέλλες η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, αναφέρει για την ΕΡΤ:

«Λίγες ημέρες πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και της Συνόδου Κορυφής εντείνεται η κινητοποίηση των Ευρωπαίων για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για αλλάξει τακτική και να σταματήσει την on off συμπεριφορά.

«Υπάρχουν ιδέες/εναλλακτικές στο τραπέζι για το πώς θα ασκηθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη πίεση στην Άγκυρα και πώς θα υπάρξει διάλογος» τονίζει Ευρωπαίος Αξιωματούχος, ενώ άλλος αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι «αν Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες». Αυτό στο οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι είναι ότι ναι μεν είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά πρέπει να λυθούν ορισμένα ζητήματα και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Αναφορικά με την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ναι μεν είναι θετική κίνηση αναφέρουν οι Ευρωπαίοι, όμως στην Κύπρο συνεχίζουν να παρατείνουν navtex κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου θετική ένδειξη.

Τώρα, αναφορικά με το ρεπορτάζ του πρακτορείου reuters σύμφωνα με το οποίο υπάρχει έκθεση στο ΝΑΤΟ σχετικά με το περιστατικό μεταξύ γαλλικού και τουρκικού πλοίου, αλλά η βορειοατλαντική συμμαχία δεν θα τη δημοσιεύσει λόγω της ήδη τεταμένης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, πηγή του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν καταθέσει την έκθεσή τους, αλλά πρόκειται για διαβαθμισμένη έκθεση και δε θα προβούν σε κάποιο σχόλιο».

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Παππάς, Αριάνα Φερεντίνου, Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πηγή: EΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση