Γκ. Μαγιορκίνης: Καταγράφονται τάσεις υπέρβασης – Διπλασιασμός στην Αττική – Αναγκαία η χρήση μάσκας

Γκ. Μαγιορκίνης: Καταγράφονται τάσεις υπέρβασης – Διπλασιασμός στην Αττική – Αναγκαία η χρήση μάσκας

Στην ενημέρωση της Παρασκευής 18/9/2020, για την εξέλιξη της πανδημίας, o επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αρχικά αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ (339 κρούσματα και δύο θάνατοι και 71 διασωληνωμένοι) τα 164 από τα νέα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής.

Τόνισε ότι καταγράφονται τάσεις υπέρβασης από την προηγούμενη εβδομάδα και διπλασιασμός στην Αττική, στοιχεία που ανησυχούν, αλλά και πιέζουν το σύστημα Υγείας

Ανέφερε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται προκύπτουν μετά από την επάνοδο των αδειούχων που αυξάνει την πληθυσμιακή πυκνότητα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αποτυπώνει τι είχε συμβεί πριν από δύο εβδομάδες.
Σε δύο εβδομάδες θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα των μέτρων αυτής της περιόδου. Ο δείκτης μετάδοσης εξαρτάται από τις μετρήσεις που έχουν γίνει 10 μέρες πριν και φαίνεται ότι κινείται λίγο πάνω από το 1, αλλά αυτό θα φανεί σε λίγες ημέρες.
Επίσης είπε ότι είναι επιδημιολογικά αναμενόμενο να δούμε κρούσματα στα σχολεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna και είπε ότι προχωράει η 3η φάση κλινικής δοκιμής σε 25 χιλ. εθελοντές. Στόχος είπε ότι είναι 30 χιλ. εθελοντές.

Επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενισχύονται οι συστάσεις σε όσους είναι πάνω από 65 ετών και τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας.

Επίσης ενισχύεται η συνεργασία του ΕΟΔΥ με το ΚΥΤ της Λέσβου. Τόνισε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ και έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται. Παράλληλα γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του lockdown, δήλωσε ότι «είναι αποτελεσματικό, αλλά είναι η τελευταία λύση και πιστέψτε με είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια επιλογή».

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση