Σε επιφυλακή τίθεται όλος ο κρατικός μηχανισμός για την έλευση της κακοκαιρίας «Ιανός»

Share this

Σε πλήρη επιφυλακή τίθεται από σήμερα όλος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση  της κακοκαιρίας «Ιανός», που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Στην πρώτη γραμμή Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε την Τετάρτη το μεσημέρι, έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ώστε να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η κακοκαιρία που αναμένεται θα είναι σφοδρή με δυνατούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Στην σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των υπηρεσιών αιχμής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την έντονη κακοκαιρία, κυρίως αυτά των πλημμυρικών φαινομένων.

Η Πυροσβεστική στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία «Ιανός», θα πραγματοποιήσει διασπορά δυνάμεων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση, ενώ η ΕΛ.ΑΣ επίσης θα βρίσκεται σε επιφυλακή για να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και να προβεί σε απεγκλωβισμούς ατόμων εάν αυτό χρειαστεί.

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ: Ερχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για την κακοκαιρία που θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης.

Θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

kairos_kakokairia_ianos_ellada_kallianos

Την Πέμπτη αναμένονται στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ από τα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς, με ένταση στο νότιο Ιόνιο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα νότια σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Τα φαινόμενα που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική κυρίως νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Share this

Αφήστε μια απάντηση