Πού είναι υποχρεωτική από αύριο η χρήση μάσκας

Πού είναι υποχρεωτική από αύριο η χρήση μάσκας

Από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της Αττικής που θα ξεκινήσουν για την δουλειά τους θα πρέπει να φοράνε μάσκα στις στάσεις των λεωφορείων, στους κλειστούς χώρους εργασίας καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου δημιουργείται συνωνστισμός. Επίσης η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας αλλά και όσους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων όπως στάσεις λεωφορείων, πλατείες και ουρές, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

  • σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς)
  • σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων)
  • όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου
  • στις λαϊκές η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική  για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους (νέο όριο πληρότητας 50%), με παράλληλη παρακολούθηση υποχρεωτικά για καθήμενους ,  απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος
  • υποχρεωτική είναι η  χρήση μάσκας σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα (νέο όριο πληρότητας 60% )

Τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Αττική εντοπίζονται τα τρία από τα τέσσερα κρούσματα σε όλη την επικράτεια και ξεπερνούν καθημερινά τα 100. Συνολικά ανέρχονται σε 646, ενώ η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φτάνει στο 60%.

‘Οπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς ο αλγόριθμος επιδημιολογικού ρίσκου δείχνει την Αττική σε μέτριο προς υψηλό κίνδυνο με 3 κρούσματα ανά 100.000 χιλιάδες. Κατά την ιχνηλάτηση διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός στενών επαφών.

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εκκολαπτήριο της πανδημίας», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τονίζοντας , υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής που αναλογεί σττο 1/3 του πληθυσμού έχει περισσότερα από τα μισά κρούσματα στον χάρτη της διασποράς.

Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το Συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του COVID-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται.

Από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά από την αστυνομία (14.480) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και επιβλήθηκαν αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση