Καλιφόρνια: Νέο εργαλείο χαρτογράφησης για την αποτροπή μεγάλων δασικών πυρκαγιών

Καλιφόρνια: Νέο εργαλείο χαρτογράφησης για την αποτροπή μεγάλων δασικών πυρκαγιών
Αμερικανικό startup ανέπτυξε νέο εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και δορυφορικές εικόνες για να δημιουργήσει μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα των δασών της Καλιφόρνιας για να αποτρέψει τις μεγάλες πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες της νεοσύστατης εταιρείας Salo Sciences που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία για φυσικές κλιματικές λύσεις, ξεκίνησαν να αναπτύσσουν το εργαλείο California Forest  Observatory, έχοντας συνομιλήσει με δεκάδες εμπειρογνώμονες από την Καλιφόρνια σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτεία στο θέμα των πυρκαγιών. Οι συμμετέχοντες εξήγησαν ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δάση, έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν καλύτερα πόσο γρήγορα και προς ποια κατεύθυνση θα εξαπλωθεί η φωτιά και να μπορούν να  απομακρύνουν τα επικίνδυνα δασικά καύσιμα από την περιοχή.

Το νέο εργαλείο θα ενημερώνεται κάθε χρόνο μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αν όχι συχνότερα. Οι πυροσβέστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για να προβλέψουν πώς μπορεί να εξαπλωθούν οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πολιτεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το εργαλείο για να σχεδιάσει τη διαχείριση των δασών και να αποτρέψει μελλοντικές πυρκαγιές. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η Καλιφόρνια έχει πρόβλημα βλάστησης και φορτίου δασικού καυσίμου», εξηγεί ο David Marvin, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δάση της Καλιφόρνιας είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά. Ιστορικά, οι πυρκαγιές χαμηλής έντασης συνήθως καίνε μικρότερη βλάστηση, αφήνοντας δάση με μεγάλους χώρους ανάμεσα σε μεγαλύτερα, πυρίμαχα δέντρα. Όταν οι πυροσβέστες σβήνουν γρήγορα τις πυρκαγιές, η ποσότητα της βλάστησης συνεχίζει να αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι όταν ξεσπάσει μια άλλη πυρκαγιά αργότερα, θα καούν πολύ περισσότερα δέντρα. Με την ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί. «Χρειαζόμαστε προσπάθειες αποκατάστασης μεγάλης κλίμακας για να βγάλουμε αυτά τα δασικά καύσιμα από το δάσος, έτσι ώστε όταν συμβαίνει πυρκαγιά, να παραμένει χαμηλή στο έδαφος», λέει ο Marvin.

«Εάν αυτές οι πυρκαγιές δεν έκαιγαν συνεχώς πυκνά καύσιμα, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ξεφύγουν από τον έλεγχο», προσθέτει ο Marvin. «Θέλαμε λοιπόν να ερευνήσουμε κατά πόσο μπορούμε να εντοπίσουμε τις περιοχές αυτές και να επέμβουμε σε αυτά τα κατάφυτα δάση».

Η χρήση δορυφόρων για τη χαρτογράφηση δασών δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά το νέο εργαλείο κάνει κάτι διαφορετικό. Πρώτον, συγκεντρώνει λεπτομερή δεδομένα από τον Planet, μια δορυφορική εταιρεία που ίδρυσαν επιστήμονες της NASA και που ελέγχει περισσότερους από 100 δορυφόρους οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από τη Γη, συλλέγοντας εικόνες σε υψηλότερη ανάλυση συγκριτικά με παλαιότερους δορυφόρους.

«Κάθε δορυφόρος έχει περίπου το μέγεθος ενός καρβέλι ψωμιού, διαθέτει μια εξειδικευμένη κάμερα ανίχνευσης και λειτουργεί συλλογικά ως σαρωτής γραμμής για τον πλανήτη», λέει ο Andrew Zolli, αντιπρόεδρος της εταιρείας. «Έτσι, καθώς η γη στρέφεται πλαγίως προς τα κάτω, αυτοί απεικονίζουν ολόκληρη την επίγεια επιφάνειά της σε υψηλή ανάλυση, η οποία για εμάς είναι περίπου τρία μέτρα ανά εικονοστοιχείο.

Η Salo Sciences χρησιμοποίησε και την τεχνολογία λέιζερ lidar  για δεδομένα σχετικά με τα δέντρα που μπορούν να συγκεντρώσουν τα αεροπλάνα τα οποία είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία fly overhead. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τροφοδότησαν και τα δύο σύνολα εικόνων σε έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να αναγνωρίζει λεπτομέρειες όπως το ύψος του δέντρου, από δορυφορικές φωτογραφίες. Αυτό είναι το πρώτο εργαλείο στον κόσμο που χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες», λέει ο Marvin.

«Κανονικά, για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα θα έπρεπε να αναθέσετε σε μια εταιρεία να πετάξει ένα αεροπλάνο με αισθητήρες λέιζερ πάνω από μια πολύ μικρή περιοχή. Αυτό και κοστίζει πολλά χρήματα και χρειάζεται πολύς χρόνος για την επεξεργασία», καταλήγει ο Marvin.

Η επιστημονική ομάδα ελπίζει να αναπτύξει παρόμοιους χάρτες για άλλες περιοχές που πλήττονται από δασικές πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ : Fastcompany

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη