Τρεις παράγοντες της αγοράς κρίνουν τις εξαγγελίες για την οικονομία – Τι ζητούν

Τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας έχει “χτυπήσει” η επιδημική κρίση η οποία συνεχίζει τα γυμνάσια αντοχής σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, πιέζοντας την κατανάλωση και τον τζίρο πολλών επιχειρήσεων. Το κόστος της πανδημίας στο σύνολο της πανδημίας εκτιμάται να κυμανθεί στα 35-40 δισ. ευρώ, ενώ στα 15 δισ. ευρώ των, μέχρι στιγμής, δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα προστεθεί ένα ποσό της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα.

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η  αγορά περνά από “κόσκινο” το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ, την ίδια ώρα που οι πληγές στον τουρισμό αναμένονται βαθιές με τους υπολογισμούς να δείχνουν ότι ο κλάδος θα φθάσει στο 50% της δραστηριότητας που είχε πετύχει το 2019.

Σύμφωνα, επίσης, με πρόσφατη μελέτη του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ  για την πορεία του λιανικού εμπορίου, ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών, για όσες επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερες πωλήσεις φέτος συγκριτικά με πέρυσι, διαμορφώνεται σε 50%. Το στοιχείο αυτό μοιάζει να συμβαδίζει με τη χρονοσειρά των σημειακών εκτιμήσεων του τζίρου, όπου παρατηρείται μείωση κατά 20% του μέσου τζίρου των επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Μία ακόμη εξαιρετικά ανησυχητική επίπτωση της κρίσης COVID 19 εντοπίζεται στον τομέα των επενδύσεων όπου σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΔΕΘ το οικονομικό επιτελείο τα κοστολογεί:  800 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 800 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, 350 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα ανεργίας, 300 εκατ. ευρώ η Συν-Εργασία. Ε

Eπίσης, στο ύψος των 2,1 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ενώ οι καταβολές για συντάξεις είναι 1,86 δισ. ευρώ και στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει τονίσει ότι από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ρευστότητα 15 δισ. ευρώ και αυτή τη στιγμή το  αποθέματα είναι στα 38 δισ. ευρώ, ενώ έχει υπογραμμίσει ότι θα πέσουν στην αγορά γύρω στα 10 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.

Τι δηλώνουν o πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας και ο Στράτος Παραδιάς Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ

Πρόεδρος ΣΕΤΕ  κ. Γιάννης Ρέτσος

“Για το 2021 ο ελληνικός τουρισμός προβλέπεται να φθάσει στο 50% της δραστηριότητας”

Τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο “Thessaloniki Helexpo Forum”, κινήθηκαν σε θετική κατεύθυνση. Μείωση εισφορών, παράταση αναστολών και Συν-Εργασία, επιστρεπτέα προκαταβολή, υπεραποσβέσεις για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, παράταση μειωμένου ΦΠΑ στη μεταφορά και στην εστίαση αποτελούν τόνωση στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε και θα έχουμε μπροστά μας και τα επόμενα δύο τρίμηνα τουλάχιστον. Στα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή για όλο το 2021, ως ανταγωνιστικό εργαλείο προσέλκυσης πελατείας.

Εάν το 2021 βελτιωθούν τα δεδομένα της πανδημίας, οι μεγάλοι ανταγωνιστές του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία), θα ανακάμψουν με τεράστιο πλεονέκτημα σε φορολογικούς συντελεστές έναντι της Ελλάδας. Ο ΣΕΤΕ θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις στην κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων στον τουριστικό τομέα, με πρωταρχικό στόχο την στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων και την προστασία της απασχόλησης. Για το 2021 ο ελληνικός τουρισμός προβλέπεται να φθάσει στο 50% της δραστηριότητας που είχε πετύχει το 2019, ενώ εάν έχουμε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα μπορούσε να φθάσει και στο 60%.

Γιώργος Καρανίκας Πρόεδρος ΕΣΕΕ

«Η ένταση της πανδημίας θα είναι το «μέτρο» αποτελεσματικότητας των εξαγγελιών»

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν οι πρώτες στα χρονικά που έγιναν υπό το βάρος της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και στη σκιά των έντονων τουρκικών προκλήσεων.  Στόχο είχαν να συγκεράσουν και να ικανοποιήσουν τόσο τα επείγοντα αιτήματα της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας για «ανάσες» ρευστότητας, όσο και την ανάγκη για ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Αδιαμφισβήτητα το σύνολο των μέτρων είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως η ανασφάλεια θα συνεχιστεί καθώς η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται τελούν διαρκώς υπό την αίρεση της πανδημίας, η ένταση της οποίας είναι ο «άγνωστος χ» στη λύση της εξίσωσης που θα επιτρέψει την ταχεία «ανάρρωση» της οικονομίας από τον COVID – 19.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι νέες ρυθμίσεις που ελαφραίνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη των επιχειρήσεων και τονώνουν τα ταμεία τους είναι καλοδεχούμενες. Ωστόσο, η θετική απήχηση των μέτρων θα φανεί το 2021 και το 2022, ενώ ο χειμώνας του 2020 που είναι μπροστά μας θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, με εκτιμώμενη μείωση τζίρου σε ετήσια βάση ακόμα και 50%. Είναι εύλογο να αναμένουμε ότι η κυβέρνηση, έχοντας αποδείξει την ευελιξία της, θα παραμείνει σε ύψιστη εγρήγορση και πως το πλέγμα στήριξης θα αναθεωρείται και θα ενισχύεται συνεχώς το επόμενο διάστημα, ανάλογα με την κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία στους πληττόμενους κλάδους και επιχειρήσεις.

Πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι πως οι φοροελαφρύνσεις πρέπει να διευρυνθούν και να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Στο Υπόμνημα που στείλαμε πριν από λίγες ημέρες στη κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα περιλαμβάνουμε ένα πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων για τα προβλήματα της αγοράς.  Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου θα γίνουν το συντομότερο αποδεκτές από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία τουλάχιστον έως τώρα δείχνουν γρήγορα αντανακλαστικά και έχουν διορθώσει αρκετά από τα λάθη και τις παραλείψεις που κατά καιρούς επισημαίνουμε.

Στράτος Παραδιάς Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ

 «Σε φορολογική «καραντίνα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων»

Σε πραγματική φορολογική «καραντίνα» έχουν μπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα σημερινά φορολογικά αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, εν μέσω πληρωμής ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, είναι κυρίως:

-Η μείωση των συντελεστών της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από μισθώματα, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ που στρεβλώνει το φορολογικό σύστημα και ληστεύει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες με ξενοίκιαστα ακίνητα.

-Ο τερματισμός της συνεχιζόμενης αναγκαστικής μείωσης ενοικίων, ενόσω νομοθετήθηκε η προαιρετική μείωσή τους με μερική φορολογική επιστροφή του 30% της απώλειας.

Όμως στις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ για όλες τις κατηγορίες πολιτών ανακοινώθηκε κάποια παροχή ή ελάφρυνση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνον δεν είδαν κάποιο «φως» στη φορολογία εισοδήματος ή στον ΕΝΦΙΑ, ούτε εξαγγέλθηκε ο τερματισμός της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων, όπως θα έπρεπε. Αντίθετα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιρέθηκαν στοχευμένα και από το μόνο μέτρο που ανακοινώθηκε για όλους τους άλλους του ιδιωτικού τομέα: τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης! Αλήθεια οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανήκουν και αυτοί στον ιδιωτικό τομέα; Αλήθεια θα κόστιζε τόσα πολλά στον προυπολογισμό, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης να συμπεριλαμβάνει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, και ιδιαίτερα για τους άνεργους και όσους έχουν κάποιο μίσθωμα ως μοναδικό μέσο επιβίωσής τους;

Η μήπως θα κόστιζε πολύ ακριβά στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει έστω με ένα «ευχαριστώ», τις θυσίες στις οποίες υποχρέωσε τους ιδιοκτήτες εκείνους που εξακολουθούν να σηκώνουν τόσα βάρη μέσα στην κρίση του κορονοιού;

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση