Διπλή αύξηση στους μισθούς των εργαζόμενων από την Πρωτοχρονιά [πίνακας]

Διπλή αύξηση στον μισθό τους θα δουν από την Πρωτοχρονιά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση για ένα έτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021 θα λάβουν έμμεση αύξηση που υπερβαίνει τα 30 ευρώ για μεικτές αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ.

Μεγαλύτερη όμως θα είναι η φορολογική ανάσα που θα πάρουν το επόμενο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μικρότερο φόρο για τα φετινά εισοδήματα. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021 θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα γλιτώσουν από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά  1.776 ευρώ.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν χρόνο και συγκεκριμένα για το 2021 αφορά:

1 Τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

2Τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ για τα εισοδήματα του 2021, δεδομένου ότι εξαιρούνται από τη γενική κυβέρνηση και δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.

3 Τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες για τα εισοδήματα του 2020 τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Εξαιρέσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης καθώς, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας». Ωστόσο υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σε βάθος τετραετίας.

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ κοστίζει η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τους εργοδότες.

Το συνολικό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ακόμα:

  •  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 για 26 μικρά νησιά (Φούρνοι, Αϊ-Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσσος, Καστελλόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.ά.). Λόγω του συγκεκριμένου μέτρου η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ πάει πίσω και αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
  • Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, με τον μόνο όρο τη διατήρηση θέσεων εργασίας στην επιχείρηση. Εάν προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος τότε θα επιδοτείται με 200 ευρώ μηνιαίως επιπλέον.
  • Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και προστίθενται οι ξεναγοί και οι επισιτισμού ξεναγοί και καλλιτέχνες.
  • Εκτός από τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής 3 ύψους 1,5 δισ. ευρώ που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα θα δρομολογηθεί και επιστρεπτέα προκαταβολή 4 για τον Νοέμβριο ύψους 600 εκατ. ευρώ.
  • Υπεραποσβέσεις 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου για 3 έτη (από το 2021 έως το 2023).
  • Καταβολή αναδρομικών 1,860 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
  • Αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως τις 30 Απριλίου 2021. Το μέτρο αφορά όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
  • Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
  • Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση