H Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει προς το Διάστημα

Share this

Με την επιτυχημένη εκτόξευση του μικροδορυφόρου UPMSat-2 η Ε.Ε. αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τη διαστημική τεχνολογία.

Σε μια κίνηση που έχει χαρακτηριστεί ως σημαντικό ορόσημο για τη διαστημική εξερεύνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Επίδειξης και Επικύρωσης σε Τροχιά (IOD/IOV), μικροδορυφόρος UPMSat-2 εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Κουρού επί του πυραύλου Vega VV16 της Arianespace. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), με την εκτόξευση ξεκίνησε το πρώτο από τα 26 πειράματα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της ενωσιακής πρωτοβουλίας IOD/IOV, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Ορίζων 2020”. Τα άλλα πειράματα θα ξεκινήσουν μέσα στο διάστημα 2020-22. Η Ε.Ε. συνεισφέρει και σε αυτήν την πτήση επίδειξης για την εξακρίβωση της δυνατότητας υλοποίησης (“Proof of Concept”) της υπηρεσίας αποστολής μικρών διαστημικών σκαφών Vega.

Ο μικροδορυφόρος αυτός έχει βάρος 50 κιλών, τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά κουβαλώντας έξι συνολικά ωφέλιμα φορτία για ερευνητικούς σκοπούς από την πλευρά της βιομηχανίας, διαστημικών οργανισμών και άλλα ερευνητικά κέντρα. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την τελική εξέλιξή του.

Το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για το Διάστημα δεν τελειώνει στην εκτόξευση μικροδορυφόρων τέτοιου τύπου, αφού η πρωτοβουλία IOD/IOV προάγει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του διαστημικού τομέα της Ε.Ε, με τη διεξαγωγή πειραμάτων σε διάφορους τομείς, όπως η γεωσκόπηση, οι τηλεπικοινωνίες και η δορυφορική πλοήγηση. Γίνεται έρευνα και μελέτη πάνω στις πρακτικές κατασκευής δορυφόρων, μαζί με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που μπορούν να έρθουν -μετά τις διαστημικές δοκιμές- στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, έχει προτείνει τη διάθεση συνολικών κεφαλαίων €16 δις. Το νέο διαστημικό πρόγραμμα θα αυξήσει τις επενδύσεις σε διαστημικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες και τεχνολογίες και ενισχύοντας την αυτόνομη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα.

Share this

Αφήστε μια απάντηση