Μοιράζουν φυλλάδια σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο: «Ελάτε τώρα στο Καρά Τεπέ για να φύγετε γρήγορα»

Share this

Μόλις 550 άτομα έχουν μπει στον νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής Καρα Τεπέ, από τα οποία 14 είναι θετικά στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lesvospost, οι αρμόδιες υπηρεσίες τυπώνουν φυλλάδια σε όλες τις γλώσσες με σκοπό να μοιραστούν στους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται για 6η ημέρα στο δρόμο και να πειστούν να μπουν στη νέα δομή.

Σε δεύτερο χρόνο οι αστυνομικές δυνάμεις ετοιμάζουν επέμβαση κατά των μεταναστών που δημιουργούν προβλήματα ανάμεσα στο πλήθος.

Επίσης αστυνομικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε βουνά αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης με σκοπό να βρουν αυτούς που το έσκασαν από τoν Κάρα Τεπέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν ομάδες Αφγανών οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

«Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα»

Στο μεταξύ φυλλάδια μοιράζονται στους μετανάστες με την προειδοποίηση να μπουν στην δομή διαφορετικά δεν θα φύγουν απο την Λέσβο.

Στο φυλλάδιο αναφέρεται: «Η δομή προσωρινής φιλοξενίας σας είναι έτοιμη. Παρακαλούμε άμεσα για την έλευση σας στο χώρο. Η διαμονή σας στο χώρο αυτό είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, για λόγους δημόσιας και προσωπικής υγείας, καθώς και για την επανεκκίνηση της διαδικασίας ασύλου. Στη δομή θα είστε απόλυτα ασφαλείς. Παρέχονται στέγαση, σίτιση, νερό, ηλεκτρισμός και είδη ατομικής υγιεινής. Προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες και ευάλωτες ομάδες.

Οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου ξεκίνησαν και πάλι κανονικά. Ελάτε να πάρετε μέρος. Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο χωρίς να περάσει τις διαδικασίες και να πάρει τα χαρτιά που επιβάλλει ο Νόμος. Όσο δεν έρχεστε στη δομή τόσο καθυστερείτε την αποχώρησή σας από το νησί. Χωρις χαρτιά δεν μπορείτε να ταξιδέψετε πουθενά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα!».

Χρυσοχοΐδης: Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο αν δεν περάσει από το Καρά Τεπέ

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανένας μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στον Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του, έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή  φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στο camp, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα. Θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός νόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπάρχουν πλέον ροές…

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί, και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν υπάρχουν πλέον ροές, καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Share this

Αφήστε μια απάντηση