Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και εργοδότες από τη μείωση των εισφορών

Αύξηση του εισοδήματος των μισθωτών – με έμμεσο τρόπο – προκύπτει από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2021 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως μέτρο για την τόνωση των προσλήψεων και της απασχόλησης.  

 Πρόκειται για τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους που είναι εξαιρετικά υψηλό στη χώρα μας. Η συνολική μείωση που θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος φθάνει τις τρείς ποσοστιαίες μονάδες από τις οποίες το 1,21 θα φορά εισφορές των μισθωτών και 1,79 των εργοδοτών.  

 Με την εφαρμογή της απόφασης το ασφάλιστρο διαμορφώνεται στο 36,66% από 39,66% σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση θα προέλθει – κυρίως – από τους συνεισπραττόμενους κλάδους που αφορούν κυρίως τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ (π.χ. ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, ανεργία). Βεβαίως αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση των εσόδων του Οργανισμού.

112 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον μισθωτό

Πέραν τούτου, η μείωση των εισφορών θα σημάνει – στον κατώτατο μεικτό μισθό των 650 ευρώ – λιγότερες εισφορές για τον μισθωτό ύψους περίπου 8 ευρώ το μήνα (από 99,65 σε 91,78 ευρώ).  

 Σε ετήσια βάση το όφελος φθάνει περίπου τα 112 ευρώ.  

 Αντιστοίχως το όφελος για τον εργοδότη το χρόνο είναι 12 ευρώ μηνιαίως και 168 ευρώ ετησίως. 

 Για μισθό 800 ευρώ, το όφελος για το μισθωτό θα είναι 10 ευρώ το μήνα και 140 ευρώ ετησίως, για μισθό 1.000 ευρώ όφελος 12 ευρώ μηνιαίως και 168 ετησίως και για μισθό 1.500 ευρώ όφελος 18 ευρώ μηνιαίως και 252 ευρώ ετησίως.

Πόσο αυξάνονται μισθοί ιδιωτικών υπαλλήλων από μείωση εισφορών

Πραγματικό παράδειγμα:

* Καθαρός μισθός: 1.016 €

* Ετήσιο όφελος: 158 €

* Μηνιαία αύξηση μισθού: 11,2 €

* Όφελος επιχείρησης: 301 €

Τα μέτρα για την προστασία της εργασίας

Εκτός αυτού ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής μέτρα για τον προστασία της εργασίας και την ενίσχυση των ανέργων.

  1. Επιδότηση για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. 
  2. Επέκταση μέχρι το τέλος του έτους του προγράμματος Συνεργασία. Δηλαδή συνεχίζεται η αναπλήρωση των αμοιβών όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. 
  3. Καταβολή τον Οκτώβριο των αναδρομικών – ύψους 1,4 δισ. ευρώ – στους συνταξιούχους.  
  4. Παράταση για δύο επιπλέον μήνες  του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος της μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους η επιδότησή τους έληξε εντός Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.

Κώστας Παπαδής

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση