Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]

Η χρονιά είναι 2006. Τα τηλέφωνα εδώ και κάποια χρόνια είχαν αρχίσει να κάνουν δειλά βήματα ως προς το να γίνουν κάτι παραπάνω από τηλέφωνα. Κάποια μπορούσαν να φορτώσουν ιστοσελίδες σε απλοποιημένη μορφή, κάποια είχαν καλές κάμερες, άλλα είχαν υποστήριξη Wi-Fi, ενώ άλλα είχαν επικεντρωθεί στις φωτογραφίες. Προσέξτε όμως το μοτίβο: όλες αυτές οι συσκευές ήταν διαφορετικές, λίγες έκαναν πάνω από το πολύ 2 πράγματα από τα παραπάνω που ανέφερα.

Όμως, τότε ανακοινώθηκε το τηλέφωνο που θεωρήθηκε από πολλούς “το απόλυτο”, ένα τηλέφωνο που αψηφούσε τι μπορεί να κάνει ένα “έξυπνο τηλέφωνο” της εποχής και ήθελε να αντικαταστήσει παραπάνω συσκευές με μία. Αυτό το τηλέφωνο ήταν το Nokia N95, ένα τηλέφωνο που πρόσφερε την καλύτερη κάμερα της εποχής, ενώ ταυτόχρονα υποστήριζε το γρηγορότερο δίκτυο που υπήρχε, αλλά πρόσφερε και την καλύτερη multimedia εμπειρία που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα κινητό το 2006. Πάμε να δούμε γιατί το Nokia N95 ήταν το smartphone πριν τα smartphones.

Χαρακτηριστικά που οι υπόλοιποι κατασκευαστές θα ζήλευαν

Θα μπορούσα να αφήσω εντελώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, όμως θα πρέπει να αναφερθούν για να θυμηθούν οι παλαιότεροι κυρίως για τι κινητό μιλάμε, αλλά και να εκτιμήσουν οι νεότεροι τι μπορούν να αγοράσουν πλέον με ελάχιστο budget. Το Nokia N95 ήρθε με οθόνη TFT 2,6 ιντσών και 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, με ανάλυση 320x240p, Symbian OS, επεξεργαστή 332MHz και μόλις 64MB RAM με 160ΜΒ ενσωματωμένης μνήμης.

Λίγο αργότερα ήρθε και το Nokia N95 8GB, το οποίο είχε οθόνη 2,8 ιντσών, 128MB μνήμης RAM και 8GB ενσωματωμένου χώρου, χωρίς όμως υποστήριξη microSD. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται αστεία, θα σας πω μόνο αυτό: stereo ηχεία. Ναι, ένα κινητό που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2007 είχε stereo ηχεία, κάτι που σχεδόν κανέναν άλλος κατασκευαστής δεν είχε προσφέρει. Επίσης, η συσκευή υποστήριζε GPS, το οποίο πρόσφερε πραγματικό navigation σε κινητό τηλέφωνο, ενώ είχε μεγάλη (για τότε) μπαταρία 1.200mAh.

Σχεδιαστικές λεπτομέρειες

Πέραν των χαρακτηριστικών του, η Nokia κάποτε ήταν συνώνυμο με την προσοχή στη λεπτομέρεια και την κατασκευή, ειδικά για τα “ακριβά της μοντέλα”. Το Nokia N95 μπορεί να ήταν πλαστικό, όμως πρόσφερε μία απαλή αίσθηση στο χέρι, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από μία πλαστική κατασκευή. Παρά τη χρήση πλαστικού όμως, η συσκευή έδειχνε premium στο μάτι και έδινε την αίσθηση premium στο χέρι.

Το Nokia N95 χρησιμοποιούσε μηχανισμό slide, όπως πολλά τηλέφωνα της εποχής, όμως και από τις δύο πλευρές. Αν κάποιος έκανε slide την οθόνη προς τα πάνω, εμφανιζόταν το πλήρες, αριθμητικό πληκτρολόγιο των περισσότερων κινητών. Αν όμως την έκανε προς τα κάτω, τότε εμφανιζόντουσαν τέσσερα ξεχωριστά πλήκτρα, για έλεγχο του multimedia περιεχομένου.

Μία από τις μεγαλύτερες λεπτομέρειες στο σχεδιασμό του Nokia N95 είναι η τοποθέτηση της θύρας της κάρτας μνήμης περιμετρικά της συσκευής, κάτι που έκανε την microSD προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή, αλλά ταυτόχρονα την κάλυπτε με ένα ειδικό κάλυμμα. Επίσης, η συσκευή δεν είχε ένα, αλλά δύο πλήκτρα για έλεγχο της κάμερας, το πρώτο για εναλλαγή των modes των λήψεων και το άλλο για έναρξη της κάμερας ή λήψη.

Multimedia εμπειρία σε κινητό τηλέφωνο

Όπως είπαμε, το Nokia N95 είχε stereo ηχεία. Ένα ηχείο στην αριστερή πλευρά της συσκευής και ένα στη δεξιά. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη οθόνη του (για τότε) το μετέτρεπε σε πραγματικό multimedia τέρας. Όμως, η Nokia δε σταμάτησε εκεί. Το N95 όχι μόνο μπορούσε να παίξει 3GP, MP4 και RealVideo formats, αλλά και Flash Video.

Ακόμα και αν η οθόνη του ήταν μικρή για να δουν περισσότερα άτομα, το πακέτο αγοράς περιλάμβανε ένα καλώδιο σύνδεσης σε τηλεόραση, κάτι που ελάχιστα κινητά μπορούσαν να κάνουν. Αν πάλι θέλατε να μοιραστείτε το περιεχόμενο, το Nokia N95 είχε ενσωματωμένες UPnP λειτουργίες, για γρήγορο διαμοιρασμό περιεχομένου μέσω WLAN δικτύου. Επίσης, για τους mobile gamers, η συσκευή υποστήριζε την N-Gage πλατφόρμα της Nokia, η οποία πρόσφερε παιχνίδια με τα καλύτερα γραφικά της εποχής (για mobile gaming).

Ξεχωριστές λειτουργίες

Μπορεί σα multimedia να ήταν ένα πραγματικό τέρας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι δυνατότητες του τελείωναν εκεί. Το Nokia N95 όχι μόνο είχε ενσωματωμένη κεραία Wi-Fi, αλλά ήταν και από τα πρώτα κινητά που υποστήριζαν και τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3.5G, προσφέροντας τις καλύτερες για τότε ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Nokia προσφέροντας ιστοσελίδες σε πλήρη προβολή, όταν όλα τα υπόλοιπα κινητά τηλέφωνα με ίντερνετ είχαν μία πιο “φτωχή”, σα lite έκδοση των ιστοσελίδων.

Όπως προαναφέρθηκε, το Nokia N95 είχε ενσωματωμένο GPS. Αν αυτό σας φαίνεται σίγουρο σε μία συσκευή του σήμερα, σκεφτείτε ότι ελάχιστα κινητά τηλέφωνα τότε είχαν turn-by-turn navigation. Οπότε, το Nokia N95 έφερε στη ζωή πολλών για πρώτη φορά το navigation μέσω κινητού τηλεφώνου, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε αρκετά καλά, κάτι που δε θα περιμέναμε.

Μία ακόμα ξεχωριστή λειτουργία ήταν το accelerometer, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ισορροπία των βίντεο και των φωτογραφιών, πολύ πριν δούμε τα σημερινά EOS και IOS που έχουν τα smartphones. Στη συνέχεια η Nokia πρόσφερε μετρητή βημάτων μέσω του accelerometer, ενώ υπήρχε ακόμα και η δυνατότητα να γυρνάει το τηλέφωνο σε οριζόντια ή κάθετη θέση οθόνης κάνοντας χρήση του, κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για την εποχή του.

Κάμερα που έβαζε τα γυαλιά σε όλους

Ο τότε κυρίαρχος των φωτογραφιών και κινητά ήταν η Sony Ericsson με την καταπληκτική σειρά Sony Ericsson K8xx. Η Nokia όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς η συνεργασία της με την Carl Zeiss (πλέον σκέτο Zeiss) της επέτρεψε όχι απλά να φέρει έναν ικανότατο αισθητήρα 5MP με AutoFocus στο N95, αλλά να δίνει στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο των φωτογραφιών τους, κάτι που βλέπαμε μόνο σε ψηφιακές κάμερες.

White Balance, ISO control, μη αυτόματο zoom, εστίαση ανάλογα με το αντικείμενο, νυχτερινή λήψη, λήψη κινούμενων αντικειμένων, όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ήταν μέρος της εμπειρίας της κάμερας που πρόσφερε το N95. Αν είχατε εντυπωσιαστεί από το Portrait Mode που έφεραν οι συσκευές τα τελευταία χρόνια, σκεφτείτε ότι η Nokia πρόσφερε Portrait επιλογή (φυσικό, όχι τόσο έντονο διαχωρισμό) το 2007.

Ναι, προφανώς τότε δε μας ένοιαζε και τόσο ή το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όπως είναι σήμερα, αλλά υπήρχε. Όπως επίσης υπήρχε και μία μπροστινή κάμερα, όχι για selfies αλλά για κλήσεις μέσω βίντεο, κάτι που δεν ήταν διαδεδομένο τότε. Τέλος, μπορεί το βίντεο του να ήταν μόνο 480p στα 30fps, όμως χάρη στη χρήση του accelerometer ήταν από τα πιο σταθερά βίντεο που μπορούσε κανείς να τραβήξει με κινητό τηλέφωνο.

Ο θρύλος που ήρθε σε λάθος στιγμή

Τι να πει κανείς όμως για το Nokia N95; Όσοι το είχαν τότε, είχαν να μοιραστούν μία διαφορετική εμπειρία. Άλλοι ήταν έκπληκτοι με τις δυνατότητες ίντερνετ που προσφέρει, άλλοι λάτρεψαν το GPS, προσωπικά είχα μαγευτεί από την κάμερα και τον ήχο του, καθώς μπορούσα επιτέλους να “κερδίσω” τους φίλους μου που είχαν τα Walkman κινητά της Sony Ericsson με τον πολύ δυνατό τους ήχο (η ποιότητα δε μας ένοιαζε και τόσο τότε, μόλις είχαμε αρχίσει να ακούμε MP3).

Υπήρχαν όμως και λειτουργίες δικτύωσης που δεν ήταν τόσο διαδεδομένες τότε. Το Nokia N95 είχε προεγκατεστημένες τις εφαρμογές Skype(Βeta) και MSN Messenger, για επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Επίσης, μπορούσε κάποιος να κατεβάσει παιχνίδια και εφαρμογές από το “Store” της Nokia, σε μία εποχή που για να πληρώσεις μία εφαρμογή έτρωγε δεδομένα από το διαθέσιμο υπόλοιπο του παρόχου.

Όμως, όσο μπροστά και να ήταν το N95, είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει στην αγορά λίγους μήνες πριν από το πρώτο iPhone, που έδειξε το δρόμο για το πως είναι τα smartphones, χωρίς απλά να προσπαθεί να προσφέρει smart λειτουργίες σε ένα τηλέφωνο. Ακόμα και έτσι όμως, για να καταλάβουμε πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν, το Nokia N95 συνέχισε να κάνει τρελές πωλήσεις, στο οποίο βοήθησε και η έκδοση με τα 8GB, φτάνοντας τα 10 εκατομμύρια τεμάχια.

Το Nokia N95, όπως και άλλες προτάσεις της Nokia και άλλων εταιρειών της εποχής, δείχνουν πως κάποτε οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους, να προσφέρουν πράγματα που κανείς άλλος δεν είχε αλλά και εμφάνιση που ξεχωρίζει από χιλιόμετρα. Μπορεί πλέον αυτή η εποχή να βρίσκεται σαν ανάμνηση στο μυαλό μας, όμως τότε οι εταιρείες προσπαθούσαν να είναι ξεχωριστές και μοναδικές. Αυτές τις εποχές μπορεί κάποιος να καταλάβει αν κρατήσει στα χέρια του το Nokia N95 και οποιαδήποτε άλλη συσκευή της αγοράς τότε.

Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]Techblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης