Ακίνητα: Πόσο επηρέασε η πανδημία τις τιμές των ενοικίων – Ποιες περιοχές καταγράφουν αύξηση

Οι οκτώ μήνες υγειονομικής κρίσης δεν έφεραν το αναμενόμενο τσουνάμι στην αγορά ακινήτων αφού τα δεδομένα δείχνουν πως η πανδημία δεν έχει επιφέρει τελικά τραγικές επιπτώσεις στις ενοικιάσεις. Παρατηρείται μία σταθεροποίηση με ανοδικές τάσεις στη ζήτηση για ενοικίαση, αλλά και μικρή αύξηση στις τιμές.

Εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις από την αυξημένη ζήτηση σε αντιπαραβολή με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς η προσδοκία ότι θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα λόγω της σταδιακής υποχώρησης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχει ακόμα επαληθευτεί στην ελληνική αγορά αφήνοντας ταυτόχρονα ανεπηρέαστη την πορεία των τιμών.

Στις περισσότερες περιοχές  οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προτιμούν τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20ετών ή και παλαιότερα, όπου τα ανακαινισμένα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,8%, όπου στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,7%, στη Θεσσαλονίκη 2,0% και στην περιφέρεια και στα νησιά 5,7%.

Η αύξηση που παρατηρήθηκε για το κέντρο της Αθήνας ανήλθε σε 5%, ενώ σε περιοχές όπως είναι το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός έφτασε στο 8,7% και 6,1% αντίστοιχα. Στην περιοχή του Πειραιά και στις λοιπές όμορες περιοχές, καταγράφηκαν αυξητικές τάσεις 6,4%, ενώ ξεχωρίζουν οι περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά αγγίζουν το 9% και το 8% αντίστοιχα.

Στα βόρεια προάστια, οι τιμές στο σύνολο τους «ανέβηκαν» κατά 5,4%, με περιοχές όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός και η Κηφισιά να ξεπερνούν οριακά το 7%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν και οι τιμές στα νότια προάστια (αύξηση 7,2%) με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στην περιοχή του Ελληνικού και της Βούλας κατά 8,2% και 7,9% αντίστοιχα. Θετικό ήταν το πρόσημο και για τα δυτικά προάστια της Αττικής καθώς τα ενοίκια παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6% .

Που και πόσο έχουν αυξηθεί τα ενοίκια

Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,8%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,7%, στη Θεσσαλονίκη 2,0% και στην περιφέρεια και στα νησιά 5,7%.

Συνολικά η αύξηση που παρατηρήθηκε για το κέντρο της Αθήνας ανήλθε σε 5%, ενώ σε περιοχές όπως είναι το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός έφτασε στο 8,7% και 6,1% αντίστοιχα.

Στα βόρεια προάστια, οι τιμές στο σύνολο τους «ανέβηκαν» κατά 5,4%, με περιοχές όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός και η Κηφισιά να ξεπερνούν οριακά το 7%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν και οι τιμές στα νότια προάστια (αύξηση 7,2%) με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στην περιοχή του Ελληνικού και της Βούλας κατά 8,2% και 7,9% αντίστοιχα. Θετικό ήταν το πρόσημο και για τα δυτικά προάστια της Αττικής καθώς τα ενοίκια παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6%.

Στην περιοχή του Πειραιά και στις λοιπές όμορες περιοχές, καταγράφηκαν αυξητικές τάσεις 6,4%, ενώ ξεχωρίζουν οι περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά αγγίζουν το 9% και το 8% αντίστοιχα.

Ούτε όμως στο πολεοδομικό συγκροτήματα Θεσσαλονίκης οι τιμές έμειναν αμετάβλητες. Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο 2%, ενώ στις περιοχές Φαλήρου, Χαριλάου και Άνω Πόλης οι τιμές ξεπέρασαν οριακά το 7%.

Στην Δυτική Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση 1,2% κατά μέσο όρο, με περιοχές όπως ο Εύοσμος και η Νεάπολη να σημειώνουν αύξηση κατά 4,5% και 5% αντίστοιχα. Τέλος, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο οι τιμές των ενοικίων εμφάνισαν μία οριακή πτώση κατά 1,7%, με την περιοχή της Πυλαίας να κυμαίνεται στο 3% όσον αφορά στη μείωση των ενοικίων.

Από τις υπόλοιπες περιοχές , ο Βόλος βρίσκεται μπροστά στην αύξηση των τιμών με 16%, έπεται η Καβάλα και η Καλαμάτα με 10% και 8% αντίστοιχα. Μειώσεις στις τιμές  παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Σπάρτης από 2% έως 8% , ενώ αμετάβλητες έμειναν οι τιμές στην Καρδίτσα και  την Καστοριά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση