Οι κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – Στη Ν. Υόρκη ο Ν. Δένδιας

Οι κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – Στη Ν. Υόρκη ο Ν. Δένδιας

Συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει σήμερα στη Ν.Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Αν.Μεσόγειο και το Κυπριακό, καθώς και το ρόλο του ΟΗΕ, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία θα είναι εφικτή μόνο ύστερα από άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και διαψεύδει κατηγορηματικά τη δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ότι ξεκινούν ελληνοτουρκικές τεχνικές συζητήσεις.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και ότι έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ, να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Για μπάχαλο που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία» Στόλτενμπεργκ, σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αρχίσει διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις».«ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Η ελληνική πλευρά

Διάλογος και αποκλιμάκωση, προσεκτικές κινήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτές είναι οι θέσεις-κλειδιά της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στα εμπρηστικά παιχνίδια που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τις δύο επιλογές που διαθέτει η γείτονα χώρα, δηλαδή «έμπρακτη αποκλιμάκωση ή επιβολή κυρώσεων», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι: «Η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

Σχετική είδηση: Διάλογος χωρίς εκβιασμούς στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση