Επιστροφή στο σχολείο και… επιστροφή στο άγχος;

Share this

Τρόποι για να μειώσετε το άγχος στο σχολείο

Τρόποι για να μειώσετε το άγχος του παιδιού σας σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο

1) Ξεκινήστε την καθημερινή ρουτίνα πριν το παιδί σας επιστρέψει στο σχολείο. Ξεκινήστε να κοιμίζετε το παιδί σας σε μια συγκεκριμένη ώρα όπως ακριβώς συνήθιζε να κάνει κατά τη διάρκεια του περασμένου σχολικού έτους. Ξυπνήστε το παιδί σας την ώρα που συνήθιζε να ξυπνάει για να πάει στο σχολείο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να επιστρέψει στις ρουτίνες που πάντα είχε καθώς επέστρεφε στο σχολείο κατά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

2) Επισκεφτείτε το σχολείο και το δάσκαλο πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά εάν το παιδί σας φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχο. Πολλοί καθηγητές είναι χαρούμενοι όταν τους επισκέπτεστε ενώ προετοιμάζουν την τάξη για τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό μειώνει το άγχος των παιδιών για το ποιος θα είναι ο δάσκαλός τους. Είναι αγχολυτικό το παιδί σας να έχει στο νου του  ότι θα γνωρίζει το χαμογελαστό πρόσωπο του δασκάλου του πριν την πρώτη ημέρα.

3) Συζητήστε με το παιδί σας για το πώς αισθάνεται που θα επιστρέψει στο σχολείο και διερευνήστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Συχνά προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τα παιδιά μας λέγοντας πράγματα όπως «Θα είσαι καλά. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι “ή” Μην ανησυχείς. ‘Όλα θα πάνε καλά. ” Αυτά όμως δεν βοηθούν. Φανταστείτε εάν ανησυχείτε για κάτι και κάποιος σας πει να μην ανησυχείτε. Θα σας καθησύχαζε αυτή η φράση και θα σας έκανε να σταματήσετε να ανησυχείτε; Συνήθως παραινέσεις αυτού του τύπου κάνουν μόνο ένα παιδί να αισθάνεται ότι δεν είναι σωστό να εκφράζει συναισθήματα όπως ο φόβος. Όμως οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους αντί να τα καταπνίγουν και να τα κρατούν μέσα τους.

4) Ανακαλύψτε συναρπαστικά και θετικά πράγματα που σχετίζονται με την επιστροφή στο σχολείο – όπως για παράδειγμα ότι το παιδί σας θα δει ξανά παλιούς φίλους, μπορείτε επίσης να  ζωγραφίσετε παρέα με το παιδί σας με θεματολογία το σχολείο ή να συμμετάσχετε σε ένα άθλημα περνώντας ευχάριστα και εποικοδομητικά το χρόνο σας. Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξισορροπήσει τα θετικά και τρομακτικά συναισθήματά του σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο. Από την άλλη αν το παιδί σας εκδηλώσει κάποιο ενθουσιασμό για την επιστροφή στο σχολείο, δείξτε κι εσείς ανάλογο ενδιαφέρον.

5) Στείλτε το παιδί σας στο σχολείο με ένα μικρό «κομμάτι» από εσάς, δηλαδή δώστε του κάτι δικό σας, για παράδειγμα μια φωτογραφία σας. Θα μπορούσατε να κολλήσετε τη φωτογραφία σας πάνω στο δοχείο του κολατσιού, ή θα μπορούσατε επίσης στα τετράδια ή κάπου αλλού να γράψετε μια μικρή σημείωση που να λέει το πόσο αγαπάτε το παιδί σας,  ή να του φορέσετε ένα μπλουζάκι που να μοιάζει με αυτό που εσείς έχετε, ή σκεφτείτε οτιδήποτε θα θυμίζει στο παιδί σας το πόσο το αγαπάτε.

6) Δημιουργήστε ένα λεύκωμα για το σχολείο και προσθέστε διασκεδαστικά πράγματα σε αυτό στο τέλος της ημέρας. Ίσως το πρώτο πράγμα στο λεύκωμα για κάθε σχολικό έτος να είναι μια εικόνα που απεικονίζει το παιδί σας κατά την πρώτη μέρα στο σχολείο. Το παιδί σας κάτω από αυτή την φωτογραφία μπορεί να σχεδιάσει πράγματα που σχετίζονται με την πρώτη σχολική ημέρα. Αυτό δίνει στο παιδί μια ευτυχισμένη ρουτίνα για επιστροφή στο σχολείο και για να σας πει όλα όσα σχετίζονται με το πώς πήγε η πρώτη μέρα.

8) Δώστε στο παιδί σας μερικές επιλογές σχετικά με μικρά πράγματα – τι να φορέσει την πρώτη ημέρα, τι να πάρει για κολατσιό  ή τι σακίδιο ή τι μολυβοθήκη να πάρει στο σχολείο. Όταν ένα παιδί πρέπει να πάει στο σχολείο και δεν το θέλει, τότε αυτό μπορεί να κάνει το παιδί να αισθανθεί ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Το να πηγαίνεις στο σχολείο δεν είναι προαιρετικό, αλλά πράγματα όπως αυτό που φοράει το παιδί  ή το πώς φαίνεται η τσάντα του  μπορεί να βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Το παιδί σας ξέροντας ότι έχει κάποιον έλεγχο σε μικρές πτυχές της ημέρας μπορεί να βοηθηθεί, ώστε να αισθανθεί ότι έχει κάποιον έλεγχο στη ζωή του, κι έτσι να πάρει πιο ανάλαφρα την υποχρέωσή του να πάει στο σχολείο και να μην το δει σαν μια αγγαρεία.

9) Όσον αφορά σε αυτά που σχετίζονται με εσάς τους γονείς, πρώτα από όλα μείνετε ήρεμοι. Ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε κι εσείς οι ίδιοι κάποιο άγχος για το πώς θα τα πάει το παιδί σας αυτή η πρώτη μέρα του σχολείου. Εάν εμφανιστείτε νευρικοί ή αγχωμένοι, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να διαισθανθεί το πώς νιώθετε κι έτσι να αισθανθεί κι εκείνο  περισσότερο άγχος από όσο ήδη έχει. Τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς τους για να προσδιορίσουν τις κατάλληλες αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις. Εάν ένας γονέας έχει άγχος, το παιδί θα το αντιληφθεί και θα αγχωθεί κι αυτό, καθώς μιμείται τους γονείς του. Εάν παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί σχετικά με την επιστροφή του σχολικού έτους, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει τη «χαλαρότητά» σας. Όμως, μην είστε υπερβολικοί, γιατί θα φαίνεστε προσποιητοί και ψεύτικοι.  Εάν είστε προσποιητά χαλαροί, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να σας αντιληφθεί και τότε θα νιώσετε ακόμη πιο άβολα. Απλώς προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να θυμηθείτε όλα τα συναρπαστικά και θετικά πράγματα που συνεπάγεται το γεγονός ότι το παιδί σας  επιστρέφει στο σχολείο.

10) Να θυμάστε ότι το άγχος μειώνεται φυσικά και το άγχος του παιδιού σας θα μειωθεί επίσης. Το σώμα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα μείωσης του άγχους και ενεργοποιείται όταν βρίσκεστε σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για το σύστημα μείωσης του άγχους, προκειμένου να μειώσει πραγματικά το άγχος σας (μερικές φορές έως και 20-40 λεπτά). Αφήστε λοιπόν το άγχος του παιδιού σας να μειωθεί από μόνο του. ΜΗΝ παίρνετε το παιδί σας από το σχολείο, λόγω του άγχους του. Επίσης, μην  του επιτρέψετε να λείψει ούτε μια μέρα από το σχολείο, λόγω του άγχους. Αν ποτέ υποκύψετε σε κάτι τέτοιο, τότε απλώς η απόφασή σας αφενός θα διατηρήσει το άγχος του παιδιού σας και αφετέρου θα ενισχυθεί η μη αντιμετώπιση του άγχους. Αντ’ αυτού, εσείς αυτό που θέλετε είναι το παιδί σας να μάθει ότι μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του και να είναι γενναίο κάθε φορά που θα χρειάζεται να αντιμετωπίσει ανάλογες περιστάσεις που του προκαλούν άγχος. Οπότε, η διαχείριση και η αντιμετώπιση καταστάσεων άγχους θα εφοδιάσει το παιδί σας με ό,τι χρειάζεται ώστε να χειρίζεται καλύτερα ανάλογες περιστάσεις στη ζωή του!

Πηγή:

Przeworski Amy. (2012). Back to School and Back to Anxiety Part II. 10 ways to reduce back to school stress.  Psychology today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/dont-worry-mom/201208/back-school-and-back-anxiety-part-ii?collection=103703.

  • Ελεύθερη μετάφραση κειμένου: Κουραβάνας Νικόλαος
  • Επιμέλεια κειμένου: Παπαδοπούλου Ελένη

Αναρτήθηκε από Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, MSc 

Share this

Αφήστε μια απάντηση