SURE : Έρχονται 2,7 δισ. ευρώ για την απασχόληση – Πώς θα μοιραστεί το πρόγραμμα

Το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Η πρώτη δόση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία δίνονται με τη μορφή δανείου με προνομιακούς όρους και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο αναμένεται να εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα είναι υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και με αυτό θα καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων και την υλοποίηση του προγράμματος Συν-Εργασία.

Με τα 2,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες θα καλύψει τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης (πρόγραμμα Συν-Εργασία, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών), ενισχύοντας έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία σήμερα βρίσκονται στα 34,7 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι στους κερδισμένους μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης και, όπως ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter, πρόκειται για «ακόμη μία ψηφίδα στην εικόνα της ανάκαμψης».

Το SURE μπορεί να παράσχει οικονομική υποστήριξη έως 100 δισ. ευρώ συνολικά σε όλα τα κράτη – μέλη. Οι προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν στο Συμβούλιο για αποφάσεις χορήγησης χρηματοδοτικής στήριξης ανέρχονται σε 81,4 δισ. ευρώ και καλύπτουν 15 κράτη – μέλη, με τη μερίδα του λέοντας να πηγαίνει στην Ιταλία (27,4 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (21,3 δισ. ευρώ), δύο χώρες που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την πανδημία του κοροναϊού.

Η Πορτογαλία και η Ουγγαρία έχουν ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα, τα οποία αξιολογούνται, ενώ όσα κράτη – μέλη δεν έχουν υποβάλει ακόμη επίσημα αιτήματα μπορούν να το πράξουν.

Εθελοντικές εγγυήσεις

Τα δάνεια που παρέχονται στα κράτη – μέλη βάσει του μέσου SURE θα υποστηρίζονται από ένα σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων από αυτά. Η Κομισιόν αναμένει ότι η διαδικασία οριστικοποίησης των συμφωνιών εγγύησης με τα κράτη – μέλη θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις εν λόγω προτάσεις, η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη – μέλη.

Τα δάνεια αυτά, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βοηθήσουν τα κράτη – μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει, ιδίως για τους αυτοαπασχολουμένους, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας» δήλωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή την κατάθεση της πρότασης, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα SURE είναι «ένα σαφές σύμβολο αλληλεγγύης ενόψει μιας άνευ προηγουμένου κρίσης. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της».

«Οι εργαζόμενοι υφίστανται σήμερα τεράστια ανασφάλεια και πρέπει να τους υποστηρίξουμε για να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση» ανέφερε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, ενώ ο Νικολά Σμιτ, επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι το SURE θα συμβάλει στην ταχεία ανάκαμψη.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, σημείωσε ότι «τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας συνέβαλαν αποφασιστικά στον περιορισμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στις θέσεις εργασίας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Αφήστε μια απάντηση