Κορονοϊός – Ελλάδα: Εκατοντάδες τα ενεργά κρούσματα

Share this

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές και την κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σταθερά υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού (πάνω από 200 κρούσματα ημερησίως).

Τα στοιχεία ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση που καθημερινά είναι σε επαφή με τους ειδικούς και παίρνει έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», αφού είναι δύο πόλεις που βρίσκονται σταθερά στις πρώτες δύο θέσεις της κατανομής των κρουσμάτων του κορονοϊού. Μόνο την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 76 κρούσματα στην Αττική και 46 στη Θεσσαλονίκη.

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία της πανδημίας έκρουσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τονίζοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται. Όπως εξήγησε, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο.

«Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο», κατέληξε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται. Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας ξανά την εκτίμησή του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων.

«Είναι πολλά. Είναι περίπου ένας στους 1.000 και λιγότερο», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει ένα κρούσμα. «Νομίζω ότι μια ένταση από πολίτες και πολιτεία συνολικά, τις επόμενες 15 μέρες, να κρατήσουμε τα μέτρα ώστε να πέσουν τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό – κι αν είναι δυνατόν σε χαμηλό διψήφιο – θα κάνει καλό σε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε», κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Share this

Αφήστε μια απάντηση